Preskočite na glavni sadržaj

Kuzma Kovačić u Slavonskom Brodu

U Likovnom salonu 'Vladimir Becić', u četvrtak 15. svibnja, s početkom u 19 sati, otvara se samostalna izložba Kuzme Kovačića. Izložba ostaje otvorena do 15. lipnja.
vrijeme: 15.05.2014.
mjesto: Slavonski Brod; Likovni salon Vladimir Becić, trg Ivane Brlić Mažuranić
url: http://www.gugsb.hr
Kuzma Kovačić je rođen u Hvaru 6. lipnja 1952., gdje je završio Gimnaziju. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1976. diplomirao je kiparstvo u klasi prof.Vjekoslava Rukljača .1984. godine zaposlio se u Školi likovnih umjetnosti u Splitu,a od 1997. profesor je  na Umjetničkoj akademiji u Splitu. U svom opusu koristi  raznorodne materijale( drvo, papir, poliester, kamen, spužvu, žbuku, pamuk, pečenu zemlju, aluminij, broncu…). Godine 1980. boravio je na Muranu  gdje u staklarskim radionicama izradio prve skulpture u staklu. Pored kiparstva bavi se i grafičkim oblikovanjem te scenografijom.

Izlagao na preko pedeset samostalnih izložbi i mnogim skupnim izložbama u domovini i inozemstvu. Djela mu se nalaze u najznačajnijim galerijama i muzejima u Hrvatskoj i inozemstvu.. Autor je brojnih spomenika i javnih skulptura te sakralnih djela, kao što su: Vratnice i Oltar Hvarske katedrale, Oltar hrvatske domovine na Medvedgradu ponad Zagreba, Spomenik papi Ivanu Pavlu II. u Selcima na Braču, Spomenik dr. Franji Tuđmanu u Škabrnji, Slavonskom Brodu, Spomenik Antunu pl. Mihanoviću u Gatima iznad Omiša, Spomenik fra Pavlu Vučkoviću u Sinju, Oltarni reljef Vječne proslave u crkvi Sv. Mati Slobode u Zagrebu i drugi. Također, autor je optjecajnog kovanog novca, prvog zlatnog i srebrenog novca te drugih zlatnika i srebrnjaka Republike Hrvatske.

Nagrađen je s više od  trideset nacionalnih i međunarodnih nagrada i priznanja. Dobitnik je tri državna odličja koja mu je dodijelio predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman.1991.dobio je Godišnju državnu nagradu za umjetnost 'Vladimir Nazor' (za 'Vratnice hvarske katedrale'), 2011. Nagradu Galerije Forum  za najbolju izložbu u Hrvatskoj 2010.( za monografsku izložbu u Galeriji umjetnina u Splitu). Godine 2012. godine izabran je za člana suradnika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Predsjednik je Ogranka Matice hrvatske Hvar, redoviti je član Družbe 'Braća hrvatskoga zmaja' a niz godina bio je član Upravnog odbora Hrvatskoga kulturnog vijeća. 2013. objavljena mu je monografija iz pera Milana Bešlića. Živi i radi u Splitu.

          
.