Preskočite na glavni sadržaj

Koprivnica: nova arheološka istraživanja na bedemima

Nakon što su napravljeni dokumentacijski radovi, odnosno foto-dokumentacija, zračna fotografija, geodetska izmjera, prikupljanje prostornih podataka za izradu 3D modela, na koprivničkim bedemima se započelo sa zatrpavanjem istražne sonde.
Arheološka iskopavanja započela su prije nepuna dva tjedna. Cilj radova bio je prikupljanje podataka za izvedbu glavnog projekta revitalizacije zgrade gradskih vratiju s drvenim mostom i istovremenog tzv. đurđevačkog bastiona iz starije faze koprivničke tvrđave podignutih između 1579. i 1584. godine.

- Na površini od oko 1000 kvadratnih metara tlocrtno je prepoznat položaj uške tzv. đurđevačkog bastiona, a dobiveni su i brojni novi podaci o načinu gradnje. Dubina drvenih oblica, stupanj pokosa drveno-zemljanog nasipa, razina opkopa i stajaće vode… pronašli smo tri para nosača drvenog mosta putem čijih će se ostataka pokušati rekonstruirati njegov izvorni izgled. Pretpostavljena dužina most iznosi oko 60 metara, a ove smo godine istražili desetak metara – otkrio je kustos arheolog Robert Čimin.

Dodao je kako je starija faza koprivničke tvrđave s drvenim mostom i bedemima građena pod vodstvom palira Andrea Maderne, a koja ponajprije zbog nefunkcionalnosti traje svega 30-ak godina kada je kompletna preoblikovana u tzv. staronizozemsku fortifikaciju s produbljivanjem jarka (opkopa), stvaranjem predbedema, podizanjem glavnog bedema i dogradnjom revelina.

Gradska pročelnica Maja Ištvan Krapinec istaknula je da je vrijednost ugovorenih radova 360.000 kuna, od čega bi Ministarstvo kulture trebalo sudjelovati s 270.000 kuna. Izvođač radova je Koming, a podizvoditelj je Muzej grada Koprivnice.

Istraživanja na bedemima vršila su se i prošle godine, a sve to ardi se kako bi se u budućnosti rekonstruirali i postali novi otvoreni prostor za gradska zbivanja i centralno mjesto okupljanja. U investicijama se očekuje i pomoć EU fondova.

Autor: Zvonimir Markač

Izvor: Večernji list Podravina Bilogora, 25.10.2013.