Preskočite na glavni sadržaj

Jelena Lužina dobitnica Nagrade Zvane Črnja

Teatrologinja Jelena Lužina dobitnica je ovogodišnje književne Nagrade Zvane Črnja za knjigu, odnosno monografiju 'Marija Crnobori - eseji o fragmentima' objavljenu u izdanju Istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika Pula, a nagrada joj je uručena u petak u sklopu Pulskih dana eseja. 
vrijeme: 20.10.2017.
mjesto: Pula

Povjerenstvo Nagrade Zvane Črnja odluku je donijelo jednoglasno, a u obrazloženju se navodi kako je riječ o osobitu djelu koje je "proizašlo iz istinske duhovne simbioze dviju osoba odnosno simbioze u kojoj se iznova preslaguju i umrežavaju, raspliću i otkrivaju u novom svjetlu poznati i nepoznati detalji, trenuci, odluke ali i sva raskoš jednog života".

Autorica Jelena Lužina rekla je da je knjiga najmanje što je mogla učiniti za Mariju Crnobori, hrvatsku filmsku i kazališnu glumicu rođenu u Banjolama nedaleko Pule, zahvaljujući kojoj je i postala teatrologinja. Glumica se, kazala je Lužina, dugo protivila monografiji o sebi, smatrajući je "nadgrobnom pločom koju nitko ne čita", no pristala je nakon 30-godišnjeg pregovaranja.

Nagrada Zvane Črnja za najbolju knjigu eseja objavljenu zadnjih godinu dana dodjeljuje se u spomen na hrvatskoga književnika, kulturologa i publicista. Utemeljena je 2007. godine u sklopu manifestacije Pulski dani eseja a natječaj raspisuju i nagradu dodjeljuju Društvo hrvatskih književnika i istarski ogranak DHK-a.

Nakon dodjele nagrade uslijedilo je izlaganje Dragutina Lučića Luce "Patnja", Božice Jelušić "Žalost, zastalost, starost", Irvina Lukežića "Nekoliko varijacija na temu patnje", Naide Mujkić "Patnja jezikom poezije" te Tomislava Marijana Bilosnića "Patnja, izazov, fikcije i zbilje". U sklopu Dana eseja na Filozofskom fakultetu održat će se  i  predstavljanje knjige Vinka Brešića "Kroatistička čitanja", o čemu će govoriti Irvin Lukežić, Jelena Lužina i Boris Domagoj Biletić. (Hina)