Preskočite na glavni sadržaj

Javni poziv za umjetničku suradnju - Collaboration laboratory for interdisciplinary practices (Rok: 20. 10/27.10./3.11.2021.)

Otvoren je javni poziv za umjetničku suradnju na internacionalnim interdisciplinarnim projektima i projektima suvremenog cirkusa u listopadu i studenom! Collaboration laboratory for interdisciplinary practices je regionalni partnerski projekt u kojem sudjeluju organizacije Cirkus Kolektiv - udruga za suvremeni cirkus i srodne umjetničke prakse (Split), Cirkorama (Zagreb), Tuzla live (Tuzla, BIH) i Anazitites Theatrou (Thessaloniki, Grčka).
vrijeme: 15.10.2021. - 03.11.2021.
url: https://www.facebook.com/cirkuskolektiv/

Glavni cilj je tijekom rezidencijalne podrške omogućiti i razviti suradnju na interdisciplinarnim projektima između internacionalnih umjetnika suvremenog cirkusa i lokalnih umjetnika u drugim disciplinama. Na ovaj način otvaraju se mogućnosti za sudjelovanje u internacionalnim produkcijama, a iste dobivaju specifičan lokalni utjecaj i doprinos na kreaciju.
 
Javni poziv je otvoren za afirmirane i neafirmirane umjetnike, studente različitih fakulteta te ostale profesionalce i zainteresirane u različitim sferama likovnih i drugih umjetnosti, humanističkih znanosti, aktivizma, modnog i grafičkog dizajna, novinarstva, ekologije i održivosti.
 
Ovogodišnji program se sastoji od tri rezidencijalne podrške u organizaciji Cirkus Kolektiva projektima s različitim umjetničkim konceptima.
 
The exhibition project (21.-27.10. 2021.) podrazumijeva seriju izvedbenih instalacija koja spaja svijet suvremenog cirkusa sa formom umjetničke izložbe, a do sada se projekt realizirao na raznim lokacijama kao što su galerije, izložbeni prostori i site specific lokacije diljem svijeta. Umjetnički koncept spaja cirkusku izvedbenu umjetnost i formu izložbe u vidu aktivnog ljudskog tijela koje tijekom više sati pokušava balansirati u uvijek istoj poziciji koja je zahtjevna za izvođača, te je performans dio javnog ili izložbenog prostora kao galerijski eksponat.
 
TwentyNine (1. - 7.11.2021.) je site specific perfomans - ekološka predstava koja radi s kompostabilnim, reciklažnim materijalima. Glavna cirkuska disciplina predstave je hodanje na žici, a tijekom izvedbe umjetnica ispod žice stvara vrt koji ostaje na lokaciji kao trag izvedbe i dalje srasta s njom dok se potpuno ne utopi u kontekst nakon određenog vremena.
 
Tumult (8. - 14.11.2021.) je predstava sa troje umjetnika koji su ograničeni hodanjem na jednoj žici. Kolektiv preispituje i redefinira različite načine istovremenog surađivanja i kreiranja na jednoj žici. Smanivanjem prostora izvedbe i minimalističkim pristupom scenografiji se pojačava naglasak na prisutnost i interakciju umjetnika, a trenje koje se stvara prikazuje se bojama koje bilježe tragove odnosa i iskustava.
 
Facebook event
 
Javni poziv za umjetničku suradnju je raspisan u sklopu rezidencijalnog programa Collaboration laboratory for interdisciplinary practices, koji je dio cjelogodišnjeg Artist in residence programa koji provodi udruga Cirkus Kolektiv - udruga za suvremeni cirkus i srodne umjetničke prakse.
 
Program se provodi uz financijsku podršku Teatroskopa (South-Eastern European Network for Performing Arts), Zaklade kultura Nova, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Splita, Splitsko – dalmatinske županije i Acción Cultural Española AC/E.