Preskočite na glavni sadržaj

Javni poziv za tekstove namijenjene izvođenju u kazalištu za djecu i mlade (Rok: 30.9.2022.)

Regionalni natječaj platforme 'Od malih nogu' i Gradskog kazališta 'Žar ptica' za tekstove namijenjene izvođenju u kazalištu za djecu i mlade traje do 30. rujna 2022.
vrijeme: 07.09.2022. - 30.09.2022.
url: http://zar-ptica.hr/

U pozivu na natječaj stoji sljedeće:
 
I.
Na poziv se mogu javiti autorica i autori koji pišu na sljedećim jezicima: bosanski, crnogorski, hrvatski, slovenski (slovenački) i srpski. Prihvaćamo tekstove pisane isključivo na latinici. Tekstovi ne smiju biti prethodno izvedeni, javno čitani ili objavljeni. Tekstovi se šalju pod šifrom, a autori i autorice mogu prijaviti jedan tekst.
Šifrirani tekstovi se u pdf formatu šalju na e-mail adresu javni.poziv@odmalihnogu.org, dok je u tijelu maila uz šifru potrebno navesti i sljedeće podatke o autoricama i autorima: ime i prezime, e-mail adresa i broj telefona.
 
II.
Prednost će imati oni tekstovi koji korespondiraju sa sadašnjim društvenim trenutkom i temama otuđenja, samoće, mentalnog zdravlja, očuvanja životne sredine i ekologije duha.
O pobjedničkim tekstovima odlučivat će stručni žiri u sastavu:
Drago Utješanović (direktor GK Žar ptica)
stručni tim platforme Od malih nogu kojeg čine: Tijana Grumić, dramaturginja; Ilija Gajević, profesor književnosti, Igor Tretinjak, teatrolog i kazališni kritičar i Rok Kravanja, glumac.
Kriteriji za odabir tekstova su njihova kvaliteta, dramaturška ujednačenost kao i originalnost u ideji i pristupu.
 
III.
Prvonagrađeni tekst će biti izveden u produkciji GK Žar ptica u 2023. godini uz otkup autorskih prava u iznosu od 1500 eura.
Osim pobjedničkog, stručni žiri može preporučiti i druge tekstove pristigle na natječaj koji će uz pobjednički tekst biti objavljeni u Ediciji Ćuk Kotorskog festivala pozorišta za djecu.
Javno čitanje tekstova bit će održano na Festivalu ekološkog pozorišta za decu i mlade u Bačkoj Palanci 2023., dok će se dodatno promovirati na drugim regionalnim festivalima (Nacionalni festival profesionalnih kazališta za djecu i mlade HC Assitej, Kotorski festival pozorišta za djecu, Festival Assitej-a Srbije FAS i drugi) kao i digitalnim kanalima platforme Od malih nogu (www.odmalihnogu.org).
 
IV.
Ovim Pozivom platforma Od malih nogu i GK Žar ptica podstiču autorsko dramsko pismo za djecu i mlade i tako nastavljaju misiju promoviranja i afirmacije suvremenog kazališta za djecu i mlade u regiji. Također, jedan od ciljeva ovog Poziva je i povećanje regionalne vidljivosti autorica i autora, kao i otvaranje mogućnost za njihovo umrežavanje.
 
OD MALIH NOG(U) je regionalna platforma čija je ideja da dugoročno radi na jačanju regionalne saradnje u području kazališta za djecu i mlade, kako bi na tom putu afirmirala kazalište za djecu i mlade, razvila nove modele neformalnog obrazovanja (razvoj publike i obrazovanje umjetnika i profesionalaca koji rade u ovom sektoru); unaprijedila sadržaje u one koji idu u korak sa suvremenim trendovima u europskom kazalištu, odnosno poboljšala kvalitetu kazališnih predstava za djecu i mlade koje su precizno i s više pažnje prilagođene svojim ciljnim grupama.
 
U svom trogodišnjem radu ova platforma uspješno je realizirala na desetine edukativnih, istraživačkih i umjetničkih aktivnosti. Osnivači regionalne platforme za razvoj i afirmaciju kazališta za djecu i mlade su:
Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade, Bačka Palanka/Srbija
LOFT, Zagreb/Hrvatska
Prazan Prostor, Podgorica/Crna Gora
Odprti Predali, Kranj/Slovenija
 
GK 'Žar ptica' osnovano prije 40 godina jedno je od najproduktivnijih zagrebačkih kazališta za djecu predškolskog i školskog uzrasta, s tri premijerna naslova i preko 300 izvođenja godišnje.
 
Repertoar kazališta čine djela eminentnih domaćih i stranih autora, u režiji najboljih kazališnih redatelja iz zemlje i inostranstva.
 
Posebnu umjetničku vrijednost predstava ovog kazališta potvrđuju čak 94 nagrade koje je kazalište osvojilo sudjelujući na svim značajnim festivalima u Hrvatskoj i u inostranstvu. GK Žar ptica je i sedmostruki dobitnik Nagrade hrvatskog glumišta za najbolju predstavu za djecu i mlade.