Preskočite na glavni sadržaj

Javni poziv za isticanje kandidature za povjerenika hrvatskog nastupa na Venecijanskom bijenalu – 15. Međunarodnoj izložbi arhitekture

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske objavljuje Javni poziv za isticanje kandidature za povjerenika hrvatskog nastupa na Venecijanskom bijenalu – 15. Međunarodnoj izložbi arhitekture. Rok predaje kandidature je 12. listopada.
prijava: 12.10.2015
url: http://www.min-kulture.hr
Venecijanski bijenale - 15. Međunarodna izložba arhitekture (15. Mostra Internazionale d’Archittectura) održat će se od 28.05. do 27.11. 2016. (dani za profesionalnu publiku 26. i 27.05.), pod ravnanjem umjetničkog direktora Bijenala, arhitekta i teoretičara Alejandra Aravene.

 Tema Bijenala je Reporting from the Front. Na web-stranicama Bijenala nalaze se tematski tekstovi koji definiraju ovogodišnji okvir izložbe, kao i izjava i obrazloženje koncepcije Alejandra Aravene

Međunarodna izložba arhitekture – La Biennale di Venezia – smatra se najznačajnijim mjestom izlaganja i predstavljanja suvremene arhitektonske prakse i predstavlja jedinstvenu priliku za stjecanje većeg ugleda i međunarodne vidljivosti hrvatskih arhitekata. Venecijansko Bijenale globalno je mjesto susreta arhitekata i umjetnika s međunarodnom publikom, kustosima i galeristima.

Kako bi Hrvatska dobila što kvalitetniju prezentaciju, Ministarstvo kulture ovim putem raspisuje Javni poziv za isticanje kandidature za povjerenika hrvatskog nastupa. Javim pozivom obuhvaćen je široki spektar praksi i promišljanja na području arhitekture i urbanizma.
 
Izložba će biti postavljena u prostorima Arsenala, na površini od 80m2. Detaljan tehnički opis izložbenog prostora bit će dostupan naknadno.

Osnovni uvjeti kandidature
Kandidaturu za povjerenika mogu istaknuti hrvatski i strani državljani, uz priloženu biografiju.
Kandidati moraju imati iskustvo i stručnost u području suvremene arhitektonske prakse, te iskustvo u upravljanju manifestacijama međunarodnog značaja.
Kandidati moraju imati dobro poznavanje engleskog jezika.
Kandidature mogu biti istaknute isključivo u vlastito ime.
Kandidatura treba sadržavati prijedlog koncepcije izložbe. Također, nužno je objasniti i povezanost prijedloga s ovogodišnjim tematskim
okvirom Bijenala.


Potrebna dokumentacija za kandidiranje projekta
· Životopis
· Pismo motivacije - do 2 kartice teksta
· Opis prijedloga koji sadrži – do 10 kartica teksta + vizualna dokumentacija
a. Opis koncepta
b. Odnos predloženog koncepta i teme Bijenala
c. Suglasnost svih uključenih autora projekata / koncepta
d. Osnovni tehnički parametri (multimedija, instalacija, postava izložbe, transport)
e. Vizualna dokumentacija
 f. Procjena produkcijskih troškova nastupa po sljedećim stavkama:
- autorski honorari
- troškovi povjerenika i suradnika (putni troškovi, smještaj, telefoni itd.)
- troškovi produkcije
- ekspertne usluge (informatika, multimedija)
- transport, montaža, demontaža
- tiskani materijali
- PR materijali

Kandidature se predaju u pisanom obliku, preporučenom poštom ili izravno u pisarnici Ministarstva kulture. Ukoliko se šalju preporučenom poštom, kandidati su o predanoj kandidaturi obvezni obavijestiti Ministarstvo kulture putem elektronske pošte na mail adresu (snjezana.pole@min-kulture.hr)  ili faksom (01/48.66.586).
 
Kandidature s nepotpunom dokumentacijom kao i one koja ne stignu do navedenog roka neće biti razmatrane.
Rok kandidature i objava rezultata
-  Javni poziv otvoren je objavom na web stranicama Ministarstva kulture
-  Rok predaje kandidature je  12. listopada
-  Objava rezultata 19.10.2015. na web stranicama Ministarstva kulture

O kandidaturi za povjerenika hrvatskog nastupa na 15. Venecijanskom Bijenalu 2016.  odlučit će, vrednovanjem cjelovite prijavljene kandidature, Ocjenjivački sud u sastavu:
Ana Dana Beroš, arhitektica i kustosica
Dražen Pejković, dopredsjednik UHA
Sanja Šaban, predstavnica Ministarstva kulture
Karin Šerman, Arhitektonski fakultet
Nevena Tudor Perković, predstavnica Ministarstva kulture

Donesena odluka bit će konačna i obvezujuća. Protokol postupka selekcije - pismena obrazloženja ocjena i kriterija izbora selektora hrvatskog nastupa bit će objavljeni uz rezultate Javnog poziva. Nakon donesene odluke o izboru povjerenika, Ministarstvo kulture će provesti pregovarački postupak za sklapanje posebnog ugovora između povjerenika i organizatora izložbe.