Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Sunčana strana modernizma: Turistička arhitektura u Hrvatskoj 1962. – 1972.'

U četvrtak, 8. listopada 2020., u 19 sati, u Oris Kući arhitekture u Zagrebu, otvara se izložba "Sunčana strana modernizma: Turistička arhitektura u Hrvatskoj 1962. – 1972.". 
vrijeme: 08.10.2020.
mjesto: Zagreb, Oris Kuća arhitekture, Kralja Držislava 3
url: http://www.oris.hr/

Tijekom 1960-tih i u prvoj polovici 1970-ih Jadranska obala u Hrvatskoj i Jugoslaviji polazi kroz temeljitu preobrazbu bitno pokrenutu ekonomijom i socijalnim dinamikama masovnog turizma.
U svega desetak godina odvija se brza evolucija koncepata i estetika, od visokog modernizma do brutalizma, od regionalizma do strukturalizma. Oblikovanje interijera također je važno polje istraživanja pa hoteli udomljuju impresivne kolekcije umjetničkih i dizajnerskih radova.

Važan dio izložbe čini serija realizacija turističkih projekata, a dio kojih je uključen u selekciju izložbe Concrete Utopia u njujorškom Muzeju moderne umjetnosti (MoMA).

U sklopu izložbe bit će prikazani i projekti arhitekata Ante Rožića, Julija DeLuce, Matije Salaja, Borisa Magaša, Branka Žnidareca, Petra Kušana uz originalne radove umjetnika Ede Murtića, Jagode Buić i Dušana Džamonje.

Izložba se oslanja na umjetničko-istraživački projekt Turistička arhitektura i njene performanse proveden na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, voditelj umjetničko-istraživačkog projekta: Goran Rako.

Kustosi izložbe: Maroje Mrduljaš i Mira Stanić.

Opširnije:
http://www.oris.hr/