Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Priroda i tehnika' od 15. veljače u Tehničkom muzeju Nikola Tesla

Izložba 'Priroda i tehnika' od 15. veljače u Tehničkom muzeju Nikola Tesla
Izložba 'Priroda i tehnika' nastala je u suradnji Prirodoslovnog i Tehničkog odjela Muzeja Slavonije iz Osijeka, a približava nas naizgled onomu jednostavnom u prirodi i otkriva njezinu zapanjujuću složenost, interpretira odnos prirode i čovjeka te prikazuje tehnološke inovacije nadahnute prirodom. Ova je izložba na Danima hrvatskih muzeja u organizaciji ICOM Hrvatska dobila dva posebna priznanja za izvrsnost hrvatskih muzejskih projekata u 2023. godini.
vrijeme: 15.02.2024. - 31.03.2024.
mjesto: Zagreb
Usporedba prirodoslovne i tehničke građe pokazuje kako je tehnika povezana s prirodom od daleke prošlosti pa sve do danas počevši od oblika i funkcije alata podudarnih s kljunovima ptica i kliještima kukaca pa sve do računalnog miša i mrežnog pauka koji se kibernetičkim prostorom kreće poput pauka na mreži.

Prirodni oblici, funkcije, strukture i boje poslužili su kao nadahnuće za tematske cjeline. Izložba ukazuje na neke dobro poznate izume poput čičak-vrpce i mačjih očiju ali i na one manje poznate poput bešumnih ventilatora nadahnutih krilima sove, bezbolne mikro-igle nastale prema načinu uboda komarca ili tehnologije amortizacije koja oponaša sposobnost ublažavanja udarca djetlića. U potrazi za savršenim skladom zagledajmo se u prirodu i pronađimo rješenje za održivu budućnost poruka je svima nama. Opširnije

Digitalni katalog izložbe>>>

Radno vrijeme: utorak - petak: 9-17, subota i nedjelja: 9-13, ponedjeljkom i praznicima zatvoreno. Ulaz je besplatan.
 
https://mso.hr/
https://tmnt.hr/