Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Matka Antolčića u Bjelovaru

Otvorenje desete samostalne izložbe mladog akademskog umjetnika Matka Antolčića pod nazivom 'Razgovori u vremenu' održat će se u utorak, 30. listopada 2018. u 18 sati, u Gradskom muzeju Bjelovar.  
vrijeme: 30.10.2018.
mjesto: Gradski muzej Bjelovar
url: http://www.gradski-muzej-bjelovar.hr/
Izložba propituje nematerijalne vrijednosti u suvremenom svijetu.


Iz predgovora izložbe:

'U vremenu opterećenom zgrtanjem materijalnih dobara koja često osiguravaju poziciju moći i dominacije, pojedinac zatomljuje svoje duhovne potrebe zanemarujući činjenicu kako su one ključne za razvoj naše osobnosti. Čovjek je primarno duhovno biće, a sebstvo je ona središnja komponenta osobe – srž svakog čovjeka koja se nikada ne mijenja. Da bismo se izdvojili iz naše materijalne okoline i dosegli duhovnu dimenziju potrebni su nam mir i tišina u kojoj pronalazimo rješenja i primamo inspiraciju. Ljudi su u prošlosti svoj mir često pronalazili u crkvama. Remek-djela sakralne arhitekture izazivala su strahopoštovanje, dok je njihova monumentalna unutrašnjost ispunjena snažnom prisutnošću transcendentalnog omogućavala doživljaj šire slike života koja nadilazi ovozemaljski materijalni svijet.

Matko Antolčić traga za ljepotom kršćanske duhovnosti inspiriran djelima starih majstora u području sakralne tematike. Potaknut otuđenjem suvremenog svijeta u kojem se postepeno izgubila ključna spona likovne umjetnosti i kršćanskog nauka, autor svojim radom nastoji obnoviti duh vremena u kojem su stari majstori s velikom odgovornošću i strahopoštovanjem pristupali interpretaciji uzvišenih religijskih tema. Antolčić ne oponaša određeni stil ili povijesno razdoblje već se rukovodi udivljenjem ostvarenim kada se duhovno u umjetnosti i duhovno u čovjeku ujedine pod okriljem crkve. Bivanje samim sa sobom pred umjetničkim djelom u monumentalnom arhitektonskom zdanju omogućavalo je postizanje stanja svijesti u kojem se čovjek predaje razvoju vlastite duhovnosti kroz vjersku posvećenost Bogu. (...)'

— Sonja Švec Španjol, mag.hist.art.


O umjetniku:

Matko Antolčić rođen je 08. 06. 1988. godine u Bjelovaru. Osnovnoškolsko obrazovanje stekao je u Čazmi, a 2007. godine maturirao na Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, grafički odsjek. Iste godine upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, te 2013. godine diplomira u klasi izv. prof. Mirjane Vodopije na diplomskom sveučilišnom studiju „Grafika“. Od 2016. godine član je HDLU-a u Zagrebu. Živi i radi u Čazmi.