Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Borisa Bućana 'Havanezer'

Izložba Borisa Bućana 'Havanezer'
Samostalna izložba Borisa Bućana "Havanezer" bit će postavljena u Galeriji Prsten Doma hrvatskih likovnih umjetnika, a otvorenje će se, u skladu s preporukama Nacionalnog stožera civilne zaštite, održati na otvorenom, ispred glavnoga ulaza u Dom HDLU u utorak, 26. svibnja u 19 sati.
vrijeme: 26.05.2020. - 05.07.2020.
mjesto: Zagreb, HDLU, Galerija Prsten
url: http://www.hdlu.hr

Na izložbi će biti predstavljeno 70 recentnih Bućanovih djela nastalih kroz umjetnikovo fotografsko istraživanje, u kojemu je kroz godinu dana napravio oko 17.000 fotografija.

Koristeći opciju zooma fotoaparata na mobilnom telefonu, Bućan otkriva brojne prizore, teme i prepoznaje portrete osoba u svakodnevnim predmetima i situacijama, poput portreta Nikole Tesle na papirnatim maramicama, dok se na fotografiji njegova psa Oskara prepoznaje prizor balerine koja pleše na glavi Andyja Warhola.

Djela su inicijalno trebala biti predstavljena u Gliptoteci HAZU, koja zbog stradavanja u potresu nije bila u mogućnosti realizirati izložbu te je HDLU prihvatio predstaviti novi ciklus radova u Meštrovićevom paviljonu.

Boris Bućan jedan je od najuspješnijih hrvatskih slikara u povijesti, koji je odigrao ključnu ulogu u hrvatskom grafičkom dizajnu.

Njegovi se radovi nalaze u najistaknutijim svjetskim muzejima, galerijama i institucijama poput Cooper Hewitt Smithsonian Museum u New Yorku, Staatliches Museum für Angewandte Kunst u Münchenu, State Library of Victoria u Melbourneu, Deutsches Plakat Museum u Essenu.

Bućan je prvi hrvatski umjetnik kojemu su se tri djela našla u stalnom postavu jednog od najvažnijih svjetskih muzeja, njujorške MoMA-e. Među njima je i Bućanov najpoznatiji plakat "Žar ptica" koji je izrađen 1983. za HNK Split u povodu premijere baleta Igora Stravinskog.

Taj plakat ilustrira poštansku marku i nalazio se na naslovnici kataloga izložbe "The Power of Poster" londonskog Victoria & Albert Museum posvećene najuspješnijim svjetskim plakatima.

Boris Bućan do sada imao je više od osamdesetak samostalnih te je nastupao na oko 160 kolektivnih izložbi. Izlagao je na Venecijanskom bijenale, na Bijenalu u Sao Paolu, Trijenalu u Milanu… Grafička zbirka Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu u svom fondu ima čak 350 njegovih plakata.

Dobitnik je više vrhunskih međunarodnih nagrada i priznanja. (Hina)