Preskočite na glavni sadržaj

Ivana Koren i Maja Šimunović / Bilo pa prošlo

U petak, 11. travnja, u 20 sati, u Spomen školi dr. Franje Tuđmana u Velikom Trgovišću, kao dio programa Green Room Galerije, otvara se izložba 'Bilo pa prošlo', dvije mlade umjetnice Ivane Koren i Maje Šimunović.
vrijeme: 11.04.2014. 20,00
mjesto: Montreal, Canada
url: http://www.ffm-montreal.org/
Kada kažu 'Bilo pa prošlo', autorice žele izraziti svoje dvojbe oko poimanja stvarnosti, i to one osobne i unutarnje. Radi se o nizu trenutnih stanja duha, zabilježenim osjećajima i doživljajima koji s vremenom postaju uspomene i sjećanja. U osobnim zapisima oni su kao misli bez jasnog reda i smisla, bez konteksta životnih okolnosti pa neupućenog promatrača potiču na vlastite interpretacije.

Radovi koje nam umjetnice predstavljaju realizirani su u srodnim medijima, a nastali su na temelju dva različita pristupa ili načina razmišljanja.
U Dnevniku nalazimo kolaže u funkciji dnevničkih zapisa kojima se bilježe uspomene, osjećaji ili događaji. Izdvojeni iz bilježnice ti su zapisi s vremenom počeli funkcionirati kao samostalni radovi jer svaki od njih ima svoje značenje i sadrži uspomenu koju može prepoznati samo autor, a za promatrača su to intrigantne apstrakcije.


Book je cjelina koja se sastoji od crteža, nepovezanih i razbacanih kao trenutne misli, izvan vremena i prostora, bez jasnog opisa okolnosti njihovog nastanka. Izražene emocije ipak jasno upućuju na te okolnosti pa ih i promatrač načelno prepoznaje ovisno o svom životnom iskustvu. Neovisno o tome jesu li autorice svoje misli pokušale izraziti riječima ili crtanjem apstraktnih formi, sam njihov čin je manifestacija svreprisutnog osjećaja straha i nemogućnosti jasnog i glasnog izjašnjavanja pred ljudima koji se spominju.
 
Ivana Koren je rođena 1989. godine u Zagrebu. Upisala je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer slikarstvo te stekla zvanje sveučilišna prvostupnica slikarstva. Provela je semestar na Akademiji likovnih umjetnosti u Pragu. Trenutno je apsolventica slikarstva u klasi prof. Zlatka Kauzlarića- Atača. Članica je HDLU-a (2013.)

Maja Šimunović rođena je 1989. godine u Zagrebu. Završila je srednju Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn u Zagrebu 2007. godine. Upisala je Akademiju likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu, smjer kiparstvo. Treću godinu nastavlja na Likovnoj akademiji u Zagrebu na usmjerenju Mala plastika i medaljerstvo. Diplomirala je 2013. godine u klasi prof. Damira Mataušića.