Preskočite na glavni sadržaj

Istraživačko-umjetnička rezidencija u Kući Klajn (Rok: 15.8.2022.)

Istraživačko-umjetnička rezidencija 'Život na granici: Strogo kontrolirana pruga' održat će se od 12. do 18. rujna 2022. u Kući Klajn - jedinstvenom prostoru boravka, kreacije i izvedbe. Prijave su otvorene za zainteresirane iz umjetničkih, znanstvenih i humanističkih područja rada i interesa s naglaskom na intermedijalnost i istraživačke, kreativne i produkcijske procese. 
vrijeme: 29.07.2022. - 15.08.2022.
url: https://www.kucaklajn.com/
Potreba za ovakvim programom proizašla je iz geografske pozicije Kuće Klajn, odnosno grada Klanjca koji se nalazi na samoj granici Hrvatske i Slovenije. Prirodna granica između dvije države je rijeka Sutla, uz koju je smještena i željeznička pruga. Nekadašnja „žila kucavica“ putničkog i teretnog prijevoza ovog dijela Hrvatske s redovnim radom prestala je krajem 90ih.
Od tada su kvaliteta i mogućnosti prometne povezanosti područja uz rijeku Sutlu (s obje strane) značajno oslabjele.
Tema ove rezidencije specifično je vezana uz prugu koja više nema svoju funkciju te željezničku infrastrukturu koja je danas samo podsjetnik na neka prošla vremena, a istovremeno se nalazi u pograničnom području koje je strogo kontrolirano trenutnim graničnim politikama, uključujući i bodljikavu žicu.
Polaznici ove rezidencije pozvani su sudjelovati i kreirati rad ili provesti istraživanje o ovoj temi iz prizme svog područja profesionalnog rada i interesa, uz podršku dramaturginje Nataše Antulov. Istraživačko-kreativni procesi bit će temelj za stvaranje radova i materijala koji će reflektirati život na granici: geografskoj, političkoj, prometnoj, društvenoj, gospodarskoj, kulturnoj i egzistencijalnoj. Također, materijali, djela i ideje bit će korištene za daljnji rad, s tendencijom proširivanja i produbljivanja teme.
Broj polaznika rezidencije ograničen je na 6, a prijave su otvorene za zainteresirane iz umjetničkih, znanstvenih i humanističkih područja rada i interesa s naglaskom na intermedijalnost i istraživačke, kreativne i produkcijske procese.
Sudjelovanje uključuje boravak u Klanjcu, pokrivene troškove putovanja, smještaja i prehrane, promociju rezidenata na društvenim mrežama i u medijima te produkcijsku podršku tijekom trajanja rezidencije.
Informacije o prijavi