Preskočite na glavni sadržaj

Irena Škorić nova je predsjednica DHFR-a

Na jučer održanoj izbornoj Skupštini Društva hrvatskih filmskih redatelja Irena Škorić izabrana je za predsjednicu, a novi članovi upravnog odbora su Branko Ištvančić, Danijel Kušan, Hana Jušić i Neven Hitrec.
vrijeme: 28.10.2014.
url: http://www.dhfr.hr/

Funkciju predsjednice obnašat će dvije godine, a odabrana je većinom od 25 glasova dok je njena protukandidatkinja Vlatka Vorkapić dobila njih 14.

Škorić je na tom mjestu naslijedila Antonia Nuića, a dosadašnji članovi upravnog odbora bili su Vinko Brešan, Vlatka Vorkapić, Snježana Tribuson i Danilo Šerbedžija.

Irena Škorić diplomirala je i magistrirala filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.  Dobitnica je Rektorove nagrade. Od 1998. godine do danas snimila je preko 30 kratkometražnih i srednjemetražnih igranih, dokumentarnih i eksperimentalnih filmova, tri dugometražna dokumentarna filma i jedan dugometražni igrani film. Objavila je knjigu Eros na filmu uz potporu Ministarstva kulture. Pisala je za filmske časopise Hollywood i Hrvatski filmski ljetopis. Sudjelovala je na mnogim domaćim i inozemnim filmskim festivalima gdje je osvojila oko 50 nagrada, a filmovi su joj bili u službenim konkurencijama preko 200 filmskih festivala.

Društvo hrvatskih filmskih redatelja osnovali su 1995. godine hrvatski filmski autori, članovi nekadašnjeg društva filmskih radnika, s nakanom reforme te socijalističke cehovske udruge. Ciljevi DHFR-a su demokratske organizacijske promjene domaće audiovizualne industrije, te zaštita autorskih i drugih prava hrvatskih autora pokretne slike. Članstvo DHFR-a broji 126 redovitih članova svih naraštaja, i svih audiovizualnih redateljskih kategorija. DHFR je član FERA, europske federacije audiovizualnih redatelja.

Izvor: HAVC