Preskočite na glavni sadržaj

Interpretacija i edukacija u The British Museumu u Londonu

Predavanje / interaktivna radionica na temu interpretacije i edukacije u The British Museum, London, održat će se u Muzejskom dokumentacijskom centru, u ponedjeljak, 4. travnja, od 10 do 14 sati. Predavač je dr. sc. Xerxes Mazda, direktor Odjela za učenje, volontere i publiku u Britanskom muzeju.
 
vrijeme: 04.04.2011. od 10 do 14 sati
mjesto: Vukovar, Vinkovci, Županja, Ilok, Bošnjaci, Drenovci, Babina Greda, Stari Mikanovci, Ivankovo, Retkovci, Nuštar, Lovas, Nijemci, Tovarnik, Otok, Orašje, Mala Terezija
url: http://www.unima.hr
Interpretacija muzejskih predmeta direktno je povezana s interesom korisnika pa su strategije pojedinih muzeja usmjerene upravo na drugačije vidove komunikacije s posjetiteljima. The British Museum prihvatio je nacionalnu strategiju čiji se dugoročni strateški ciljevi temelje na interpretaciji muzejskog predmeta namijenjenog široj publici. Prezentacija je stoga usmjerena na dva aspekta - obrazovnanje i ugoda. Evaluacijske studije rađene u ovom muzeju pokazuju vidni pomak u kvaliteti i kvantiteti posjeta. Da bi se standard održao neophodna je edukacija osoblja muzeja koji nadalje drugačije pristupaju prezentaciji baštine u novim projektima.

Za muzealce iz hrvatskih muzeja iskustva na temu interpretacije i edukacije u The British Museum, London muzeja biti će predstavljeno na ovom predavanju/interaktivnoj radionici:

O temi:
Posjetitelji sudjeluju u aktivnostima muzeja na mnogo različitih razina. Čim bolje razumijemo te razine tim uspješnije će biti naše izložbe i javni programi u istinskom povezivanju s posjetiteljima. Na ovom predavanju / interaktivnoj radionici omogućit će sudionicima ispitivanje nekih ključnih faktora koji utječu na ponašanje posjetitelja i na ishode posjeta muzeju. Predavanje/interaktivna radionica je podijeljeno u nekoliko cjelina koje  će ilustrirati nedavni primjeri istraživanja u The British Museumu, a sudionici će imati i priliku  iskušati neke od sredstava i tehnika o kojima će se razgovarati.
  • Cjelina 1:  Uvod – interpretacija utiče na učenje
  • Cjelina 2:  Zašto ljudi posjećuju Britanski muzej?
  • Cjelina 3:  Tko posjećuje Vaš muzej?
  • Cjelina 4:  Kako posjetitelji koriste prostore galerija
  • Cjelina 5:  Prethodno znanje posjetitelja
  • Cjelina 6:  Učenje kod posjetitelja
Predavanje/interaktivna radionica ima za cilj dati informacije i iskustvo kako razumjeti potrebe posjetitelja i uvećati njegov interes za muzej.

O predavaču:
Dr. sc. Xerxes Mazda je direktor Odjela za učenje, volontere i publiku u Britanskom muzeju gdje vodi odjel koji je odgovoran za škole i mladu publiku, učenje odraslih, zajednice i stvaranje nove publike, knjižnice, putujuće izložbe, istraživanje posjetitelja, interpretaciju, audio vizualni rad, volontere i Web. Njegov odjel odgovoran je za javne programme debata, predavanja, gostovanja, filmova, predstava i sl. Zadatak mu je staviti posjetitelje u središte muzejskih aktivnosti.

Xerxes je prije ovog položaja bio u Muzeju voditelj Odjela za Interpretaciju što je uključivalo odgovornost za interpretaciju svih izložaka, definiranje publike, pojašnjavanje naracija pojedinih galerija i ishoda učenja, provođenje istraživanja posjetitelja i stvaranje galerijskih textova.

Prije toga Xerxes je trinaest godina radio u The Science Museum, London u raznim ulogama: kustos Kolekcije komunikacija, rad na izložbama i galerijama, planiranje strateških promjena u tri nacionalna muzeja. Njegov zadnji posao u muzeju bio je posao voditelja Odjela za pristup kolekcijama gdje je bio odgovoran za povećanje fizičke i intelektualne dostupnosti pohranjenih muzejskih kolekcija.

Vodi edukaciju muzejskih stručnjaka u zemlji i inozemstvu.