Preskočite na glavni sadržaj

Hrvatski skladatelji u utrci za predstavljanje na Svjetskim danima Nove glazbe 2021.

Svjetski dani Nove glazbe (WNMD) Međunarodnog društva za suvremenu glazbu (ISCM) planirani su za rujan 2021. sa dvostrukim domaćinstvom gradova Šangaja i Nanninga. Hrvatsko društvo skladatelja koje predstavlja Hrvatsku sekciju ISCM-a već godinama aktivno sudjeluje u svim aktivnostima ove dugovječne i za tradiciju suvremene glazbe izrazito važne platforme.

ISCM svjetska je organizacija koja okuplja više od 70 članova sa svih kontinenata te se kroz svoje aktivnosti bavi prije svega promicanjem suvremene glazbe, bez obzira na žanrove, stilove, škole, a 2022. će slaviti 100. obljetnicu.Interna komisija hrvatske Sekcije ISCM-a, koju su ove godine činili Iva Lovrec Štefanović, Vanja Lisjak te Berislav Šipuš – hrvatski predstavnik na nažalost otkazanom festivalu WNMD 2020. –  u reprezentaciju šest skladbi koje se u daljnjem koraku predstavljaju međunarodnoj komisiji i organizatorima festivala WNMD 2021., odabrali su slijedeće:

U kategoriji gudačkog kvarteta odabrana je skladba Harmonies du matin Sande Majurec. Skladba Shining in a Drop of Dew all his Love Dalibora Bukvića u kategoriji zbora (s i bez klavirske pratnje), a Pavamana Tibora Szirovicze u kategoriji za klavir solo. Čak tri kompozicije predložene su u kategorijama s fiksiranom odnosno live elektronikom, …summons Vjekoslava Nježića, Idioma I za violončelo i elektroniku Tomislava Olivera i Take your time…hurry up! za live elektroniku Davora Branimira Vinczea.

Konačni izbor o hrvatskom predstavniku ili predstavnicima na Svjetskim danima Nove glazbe 2020. godine donijet će međunarodna komisija ISCM-a.

Raspisani natječaj WNMD 2021. omogućuje mogućnost individualne prijave, stoga HDS poziva sve svoje zainteresirane članove da se prijave. (Izvor: HDS)

Dodatne informacije na: https://iscm.org/individual-submissions/