Preskočite na glavni sadržaj

Hrvatski filmski ljetopis - 98-99: Yury Nikolaevich Tynyanov i Marko Brecelj

U prodaji je novi dvobroj Hrvatskog filmskog ljetopisa (98-99, 264 stranice) koji donosi dva raznovrsna temata.
vrijeme: 06.02.2020.
 

Prvi je priredila rusistica Ivana Peruško Vindakijević, a posvećen je sovjetskom književniku, scenaristu i jednom od najznačajnijih predstavnika škole ruskog formalizma Juriju Tynjanovu. Možete pročitati prijevode njegovih eseja koji daju vrijedan uvid u rana teorijska promišljanja filma.

 

U tematu o kultnom slovenskom kantautoru, višemedijskom umjetniku i društvenom aktivistu Marku Brecelju, Janko Heidl piše o njegovom prvom redateljskom uratku, dokumentarnom filmu Brojanje ujesen, dok sam Brecelj nudi dragocjeni osvrt na vlastiti autorski poduhvat.

 

U rubrici Hrvatski film nagrađivana animatorica Petra Zlonoga donosi osobni zapis o umjetničkim i životnim inspiracijama u kontekstu filmskog stvaranja, dok se kritičarka Ejla Kovačević bavi temom djevojaštva u suvremenom hrvatskom filmu (u kratkometražnim filmovima Hane Jušić i Barbare Vekarić). U rubrici Iz povijesti filma Enes Midžić predstavlja otkriće iz najranijih dana filma, po kojemu, vodeći se pisanjem onodobnog splitskog tiska, nešto ranije datira prijelomne filmske eksperimente iz Edisonove radionice.

 

Ugledna redateljica Katarina Zrinka Matijević donosi vrijedan komparativni prikaz udjela žena u hrvatskoj i europskoj kinematografiji, dok se kritičar Igor Jurilj bavi posebnostima nagrađivane televizijske serije Sluškinjina priča, s posebnim naglaskom na njezin politički kontekst.

 

Novi Ljetopis opsežno je popratio Dane hrvatskog filma i filmski festival u Puli, kao i festival u Sarajevu. Donosi i 16 eseja suradnika različitih generacija o novim filmovima s kinorepertoara (Dnevnik Diane Budisavljević, Festival straha, Posljednji dani ljeta, Zagrebački ekvinocij itd.) te prikaze tri vrijedna filmska štiva, među kojima i biografiju Georgea Lucasa te knjigu koja nudi poljski pogled na povijest hrvatskog filma.

 

Novi dvobroj (98-99) po cijeni od 80 kuna može se naručiti na www.hfs.hr. Na istoj poveznici dostupni su i prethodni brojevi (s temama o latinskoameričkom političkom dokumentarizmu, o ekranizacijama romana Fahrenheit 451, Ladislavu Galeti, Bobu Dylanu, Michaelu Hanekeu, televizijskim serijama, filmskoj avangardi i dr.). Ljetopis možete i osobno kupiti na adresi Hrvatskog filmskog saveza (Tuškanac 1, Zagreb) te u knjižarama Vuković & Runjić (Teslina 16) i Superknjižara (Rooseveltov trg 4).

 

Izvor: HAVC