Preskočite na glavni sadržaj

HDD: Izložba 'Tipografske crtice' o poduci na Studiju dizajna

Izložba 'Tipografske crtice – poduka u području oblikovanja pisma i tipografije na Studiju dizajna', autora Marka Hrastovca i Andrije Mudnića, otvorena je u četvrtak u HDD galeriji.
vrijeme: 19.11.2020.
mjesto: Zagreb
url: http://dizajn.hr/

Posjetitelji će moći upoznati suvremenu edukacijsku praksu koja se provodi na tom studiju tijekom posljednjih petnaestak godina, a riječ je o nastavku suradnje HDD-a s Arhitektonskim fakultetom.
 
Po riječima Marka Hrastovca i Andrije Mudnića, tipografija se na tom studiju konstantno promišlja kroz nove i tradicionalne pristupe, tehnološki i društveno-kulturološki uvjetovane promjene sagledavaju se iz svih aspekata, te traži način kako u formalnoj dizajnerskoj edukaciji otvoriti prostor za eksperiment i kontinuirano propitkivanje postavljenih standarda.
 
Izložba je zamišljena kao informativno-edukativni postav koji se obraća najrazličitijim grupama interesenata: potencijalno zainteresiranim školarcima, ljudima koji su kroz te procese prošli ili prolaze na drugim institucijama, pa do profesionalaca koje je ovaj tip edukacije zaobišao, kažu njezini autori.
 
"Izmještanje ovih aktivnosti u potpuno novi kontekst te njihovo izlaganje široj javnosti vidimo kao zanimljiv iskorak iz četiri zida fakultetskih predavaonica i arhiva, kojim dodatno potičemo studente na rad i osobni razvoj, te im odškrinjujemo vrata profesionalnom svijetu", napominju.
 
Koncepcija i postav izložbe preslika su mentorskog rada na fakultetu, od početka do kraja studiranja, od dogmatskih osnova i krutih pravila do iskoraka i eksperimenata, ogoljenih pokušaja, pogrešaka i sazrijevanja. Predstavljaju se procesi i promišljanje slova na mikro i makro razinama, te funkcije specifičnih pisama i njihovu upotrebu.
 
Izložba ostaje otvorena do 26. studenog. (Hina)