Preskočite na glavni sadržaj

Gostovanje Ivice Čikeša u Carnegie Hallu

Nacionalni operni prvak Ivica Čikeš nedavno je nastupio u izvedbi Verdijeva 'Requiema' u Carnegie Hallu u New Yorku. U jednoj od najprestižnijih svjetskih koncertnih dvorana Čikeš je pjevao s New England Symphonic Ensembleom, pod ravnanjem gosta dirigenta maestra Johna Ruttera, glasovitog britanskog dirigenta i skladatelja.
vrijeme: 15.04.2013.
mjesto: Mexico
url: http://www.irenaskoric.com/

Isaac Stern koncertna dvorana Carnegie Halla, glavni koncertni prostor Carnegie Halla, koja prima 2804 gledatelja bila je 15. travnja ispunjena do posljednjeg mjesta, a osim Ivice Čikeša koji je u basovskoj roli solističke uloge pjevali su finsko-kanadska sopranistica Eilana Lappalainen, američka mezzosopranistica Margaret Mezzacappa i američki tenor Kirk Dougherty. U izvedbi je sudjelovalo i čak šest američkih zborova.

Nastup u Carnegie Hallu vrhunsko je priznanje i svojevrsna kruna karijere svakog pjevača, a sudeći po najavama to je tek početak brojnih nastupa na prestižnim opernim i koncertnim pozornicama širom Sjedinjenih Država.

Ivica Čikeš nacionalni je operni prvak i vršitelj dužnosti ravnatelja Opere HNK Split. Rodio se u Splitu 1964, a vokalno školovanje započeo je u rodnom gradu u Glazbenoj školi "Josip Hatze". Kraće vrijeme studira pjevanje na splitskom odjelu zagrebačke Muzičke akademije, a zatim odlazi u Rim i Parmu. Debitirao je nastupom u Mozartovom Requiemu u d-molu u konkatedrali Svetog Petra u Splitu (1989.), a operni kostim prvi put navlači pjevajući ulogu Markiza D'Obigny u Verdijevoj operi La Traviata (1992.). Pjevao je brojne uloge u operama Verdija, Puccinija, Rossinija, Donizettija, Bellinija, Bizeta, Saint-Saënsa, Masseneta, Mozarta, Gotovca, Tijardovića, Hatzea, Paraća… Gostovao je u svim hrvatskim kazalištima, u Teatru comunale u Bolonji, na Festivalu u Bugarskoj, u Ljubljani, te na brojnim koncertima drugdje u inozemstvu. Dobitnik je više nagrada, među kojima i najvrjednija hrvatska operna nagrada "Milka Trnina". HNK Split