Preskočite na glavni sadržaj

Goethe-Institut za kraj godine najavljuje tri projekta

Za kraj godine Goethe-Institut predstavlja dva međunarodna projekta: izložbu 'Games and Politics' u MSU-u u Zagrebu, ostvarenu u suradnji sa ZKM-om iz Karlsruhea, i završnu prezentaciju projekta o demokraciji i slobodi 'Freiraum' u Rijeci; te gostovanje njemačkog filozofa Petera Sloterdijka na Sajmu knjige u Istri... 
vrijeme: 30.11.2018.
mjesto: Zagreb, Rijeka, Pula

ZAGREB

Izložba „Games and Politics“ otvara se u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu u utorak, 4.12., a od 7. do 9.12. prati je i bogat popratni program „1000 novih života“, koji je osmislio kustos Srđan Laterza. Osim  socijalno i politički angažiranih videoigara koje se mogu isprobati (Orwell, Perfect Woman, This War of Mine,…), organizirana su predavanja Thorstena Wiedemanna (festival AMAZE) i panel-diskusije s gamerskim insajderima.
 
RIJEKA

U Rijeci se u petak, 30.11. u velikoj dvorani i galeriji Filodrammatice (Korzo 28/1, Rijeka) predstavljaju rezultati suradnje Luksemburga i Rijeke na međunarodnom projektu o slobodi Freiraum. Riječki jednodnevni susret u organizaciji Drugog mora nazvan je Luxflux, aludirajući na Luksemburg i Rijeku, a predstavit će se postdramatski performans „The Place, It Has a Name“ dramatičara Iana De Toffolia, glumice Else Rauchs, umjetnice Lise Kohl i dizajnera zvuka i svjetla Karla Humbuga iz Luksemburga te izložba Studija slučaja Crvene i Plave dizajnerskog dvojca Lea Kirinčića i Maše Poljanec. Riječ je o instalaciji vezanoj za Rijeku i specifični arhitektonski projekt socijalističke stambene gradnje arhitekta Ninoslava Kučana, koja je nastojala stvoriti mjesta na kojima bi se stanari mogli susretati i graditi zajednicu. Pritom ih je zanimalo koliko je, ako je uopće, naša sloboda povezana s prostorom u kojem provodimo većinu života.
 
PULA

24. Sa(n)jam knjige u Istri u subotu, 1.12. u 20.00 sati, ugošćuje Petera Sloterdijka koji će u u razgovoru s Ivanom Sršenom, Slavkom Amulićem i Andreom Matošević između ostaloga predstaviti hrvatsko izdanje svoje knjige „Strašna djeca novoga vijeka“, objavljeno 2017. godine u izdavačkoj kući Sandorf u prijevodu Kirila Miladinova. U nedjelju, 2.12. u 11.00 sati Peter Sloterdijk će gostovati u tradicionalnom „Doručku s autorom“ i razgovarati s Aljošom Pužarom.
 
Izložba Games and Politics putujuća je izložba Goethe-Instituta nastala u suradnji s ZKM-om iz Karlsruhea.
 
Organizatori prezentacije LUXFLUX: Goethe-Institut Kroatien i Drugo more
Program se održava u okviru europskog projekta Goethe-Instituta Freiraum. 
Program Luxflux zajednički provode Institut Pierre Werner, Sveučilište u Luksemburgu, Luksemburški centar za arhitekturu (LUCA), Kasemattentheater iz Luksemburga, Goethe-Institut Kroatien i Drugo more. 
 
www.goethe.de/kroatien