Preskočite na glavni sadržaj

'Genijalni genije' zadarskog Kazališta lutaka u programu 54. MESS-a

Predstava 'Genijalni genije' Kazališta lutaka iz Zadra, u režiji Tamare Kučinović, uvrštena je u program ovogodišnjeg međunarodnog kazališnog festivala MESS koji će se u Sarajevu održati od 3. do 12. listopada.
vrijeme: 03.10.2014.
mjesto: Bosna i Hercegovina
url: http://www.mess.ba/program

Selektorica 54. MESS-a Selma Spahić predstavila je u srijedu program festivala u kojega je uvršteno 29 predstava iz 17 država, a po prvi puta u Sarajevu će nastupiti i kazališta iz Japana, Maroka i Finske.

Moto ovogodišnjeg MESS-a je "budućnost prošlosti", a Spahić je kazala kako je nakana organizatora bila posvetiti pozornost važnoj 100. obljetnici od početka Prvog svjetskog rata.

"Željeli smo podsjetiti na neuspjeli pokušaj da se zaustave svi budući ratovi", kazala je Spahić dodajući kako će cijeli niz predstava tematizirati različite aspekte Prvog svjetskog rata, ali i činjenice da se ratovi vode i danas.

Kao predstave koje će se tome posebno posvetiti navela je "Bojno polje sjećanja", predstavu koju je režirao Hans-Werner Kroesinger i koja dolazi iz Hamburga, predstavu "Mali mi je ovaj grob" po tekstu Biljane Srbljanović, u čijoj je koprodukciji sudjelovalo i kazalište Ulysses, te "Bolero" u britansko-bosanskohercagovačko-kosovskoj koprodukciji u režiji Michaela Pinchbecka.

Spahić je posebice pohvalila i dvije predstave koje na MESS dolaze iz Vojvodine kao regionalne uspješnice, a to su "Koštana" subotičkog Narodnog kazališta te "Čarobnjak" Narodnog kazališta iz Sombora. (Hina)