Preskočite na glavni sadržaj

Galerija Kortil nastavlja s online predstavljanjem izložbi

Galerija Kortil nastavlja s online predstavljanjem izložbi
Riječka Galerija Kortil (Hrvatski kulturni dom na Sušaku) na YouTube kanalu predstavlja video vodstva za pet posljednjih izložbi održanih u toj riječkoj Galeriji.
Riječka Galerija Kortil HKD na Sušaku, počevši od 2021. godine, na YouTube kanalu predstavlja videouratke nastale za vrijeme trajanja izložbi u toj galeriji.


A4 - Mihael Frančić: Ennui
https://youtu.be/d4vHX1gvm68
Prva izložba Galerije Kortil u 2023. godini bila je 5. izdanje ciklusa A4 – izložbe proizašle iz nacionalnog natječaja namijenjenog studentima diplomskih studija likovnih akademija i studentima povijesti umjetnosti.
Kao pobjednik ovog natječaja svoje je radove pod nazivom Ennui predstavio umjetnik Mihael Frančić s Odsjeka za slikarstvo Umjetničke akademije u Splitu, dok je kustosica izložbe bila Blaženka Miše s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Splitu.
 
Dugogodišnji doživljaji otuđenosti, depresije i straha kao aktualni tereti generacije Z, rezultirali su samonametnutom autorovom izoliranošću koja je ponajviše i dovela do njegovog eskapizma u sfere digitalnih medija, dok se osjećaji koji su se razvili sažimaju u zajedničku riječcu ennui. Originalno naslovna imenica francuskog jezika, ennui, u prijevodu na hrvatski jezik stoji za riječi dosada, bezvoljnost i nezadovoljstvo proizašli iz nedostatka životnog uzbuđenja. Spomenuti opisi postaju inspiracija za temu novog Frančićevog ciklusa.
(iz predgovora kataloga Blaženke Miše)
 
Nika Petković: Tok

https://youtu.be/zey7Pz4wfSE
Izložba video radova i fotografija na temu Rijeke autorice Nike Petković predstavlja grad iz pozicije naizgled nepristranog promatrača.
Namjera joj je prikazati stanje grada čiji prefiks post u epitetu postindustrijski ne nudi obećanje neke prosperitetne i razvijene sadašnjosti, na temeljima industrijske prošlosti, već ostavlja gorku opomenu na činjenicu da budućnost nikada nije stigla. Svojim radovima zadire u potrebu novih i mogućih iščitavanja tranzitnosti, opservacije i kretanja te razumijevanja istih u prostornom kontekstu. Dok fotografije fiksiraju i zamrzavaju trenutak, točnije određeno društveno stanje, video radovi naglašavaju protok događanja i mogućnosti unutar zadanog statičnog kadra.
 
selma banich, Marijana Hameršak i kolektiv Žene ženama: Prijelaz

https://youtu.be/45pRSmDGcDo
Prijelaz je zbirka memorijalnih portreta izrađenih od crvenog i crnog konca na botanički obojanoj tkanini koji čine spomen-platno posvećeno umrlima na granicama i u ime granica.
Komemoracijom na živote ljudi koji su umrli na migrantskom putu kroz Balkan, čije je živote odnio neumoljivi europski režim smrti, pozivamo na čin iskapanja istine, na prepoznavanje i osudu prošlosti i sadašnjosti fašizma, kako bismo utrli put individualnom i kolektivnom iscjeljenju, prijelazu iz normaliziranih tragedija granica u zajedničko učenje, osnaživanje i brigu.
Umjetnička, komemorativna i dekolonijalna praksa spomen-platna Prijelaz nastavlja se na prethodne odvažne suradnje, prije svega osmomartovski protestni transparent Ne mogu nas sve pobiti kolektiva Žene ženama i selme banich te Memorial Page Transbalkanske solidarnosti, a temelji se na terenskim istraživanjima projekta ERIM (Europski režim iregulariziranih migracija na periferiji EU: od etnografije do pojmovnika) koja su provedena u ljeto i jesen 2020. u Karlovačkoj županiji, području najčešćih i najsmrtonosnijih potajnih prelazaka iz Bosne i Hercegovine u EU. 


Svjetlan Junaković: Računam na tebe 110%

https://youtu.be/ToeHdHealzg
Svjetlan Junaković akademski je kipar i redovni profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.
Riječkoj se publici predstavio izborom desetogodišnjeg rada u području skulpture i crteža. Radovi u izboru autora i povjesničarke umjetnosti Branke Arh neka su potpuno nova i nepoznata djela i ona izlagana u Gliptoteci HAZU u Zagrebu, 2015. (nagrada Vladimir Nazor), Muzeju za umjetnost i obrt 2020., te Galerije Forum 2022. godine. Među ostalim zanimljivim radovima, na izložbi će biti izložen ciklus crteža iz 2019. pod nazivom Računam na tebe, kao i serija glava Šibenik – pušači nastala u periodu od 2016. do 2019. godine. 


Umjetnička akademija u Splitu: Slikarstvo i mogućnosti slike - generacija 2022.

https://youtu.be/Lj2YDNf_IlY
Ana Heski, Mak Hubjer, Marija Petrović, Matea Rančić, Palmina Roglić i Marieta Vulić predstavnici su najnovije generacije umjetnika obrazovanih na Odsjeku za slikarstvo Umjetničke akademije u Splitu. Njihovi radovi ukazuju na suvremeno shvaćanje slikarstva kao multidisciplinarnog polja u kojem je moguće istraživati, stvarati i razmišljati o umjetnosti na osnovi različitih vrsta slika.
Predstavljeni umjetnici bave se temama koje bi se mogle sročiti na sljedeći način: istraživanje formalnih zakonitosti slike; ispitivanje vizualne percepcije; načini reprezentacije i bilježenja svakodnevnog; uporabni predmeti u kontekstu umjetnosti; ekspresija unutarnjih stanja i predodžbi; istraživanje i kritika dominantnih memorijalizacijskih praksi.

 


Naslovna fotografija: Nika Petković, Tok