Preskočite na glavni sadržaj

Fra Ma Fu festival u Fažani od 20. do 23. rujna

Fra Ma Fu, festival reportaže i reportera nazvan po autorskim inicijalima jednog od najistaknutijih hrvatskih novinara između dva svjetska rata Franji Martinu Fuisu, održava se u Fažani od 20. do 23. rujna ove godine, objavili su organizatori.
vrijeme: 20.09.2018.
mjesto: Fažana
url: https://hr-hr.facebook.com/framafu/
 

Među desecima događanja organizatori posebno ističu veliku izložba stripa, okrugli stol o kolegijalnosti među novinarima na kojem će nastupiti novinari iz pet zemalja i Bal tridesetih na Brijunima.

 

Također, bit će održana i večer sa Đelom Hadžiselimovićem, po čijem će izboru biti prikazan dokumentarac s jednog od nedavnih filmskih festivala, te održane radionice o reportaži i stripu, izložbe, promocije knjiga, tribine, predavanja, predstave i koncerti.

 

Festival je preseljen u Fažanu nakon što se tri godine održavao u Fuisovoj rodnoj Virovitici, tijekom kojih se afirmirao kao jedinstven multimedijalni događaj o kojem je prošle godine objavljeno više od 250 priloga u nacionalnim medijima, ističu organizatori iz Studijskog instituta za novinarstvo kulturu i obrazovanje te Centra za istraživačko novinarstvo.

 

Suorganizatori festivala, Općina Fažana i Hrvatsko novinarsko društvo, očekuju sudjelovanje stotinjak novinara iz deset zemalja koji se bave različitim vrstama reportaža, te ističu da im je prored toga namjera pobuditi angažman domaće zajednice.

 

Cilj je da se cijeli grad uključi u kulturna zbivanja, dodaju.

 

Festival će na središnjem trgu u Fažani otvoriti skupina biciklista koja će prevaliti put dug 400 kilometara iz Fuisove rodne Virovitice, a potom se događanja šire na druge gradske trgove, Multimedijalni centar u Fažani i na Brijune.

 

Iz općine Fažana su priopćili da se nadaju kako će Fra Ma Fu festival ostati trajno u Fažani.

 

Novinar, umjetnik i avanturist Franjo Martin Fuis (Virovitica 1908 – Plitvice 1943), koji je zadužio hrvatsko novinarstvo i kulturu, s 14 godina je pobjegao s cirkusom, zatim bio pisac reportaža, autor scenarija stripa za Andriju Maurovića, te jedan od rodonačelnika turističke reportaže, fotograf i pilot.

 

Prerušavao se u skitnicu, obišao je biciklom Hrvatsku i najudaljenije jadranske otoke veslajući s ribarima, a reportaže je opremao vlastitim fotografijama. (Hina)