Preskočite na glavni sadržaj

Film 'Egzorcizam' Dalibora Matanića nagrađen u Brazilu

Film 'Egzorcizam', psihološki horor u režiji Dalibora Matanića, osvojio je Grand Prix za najbolji film na nedavno završenom međunarodnom filmskom festivalu fantastike u Braziliji.
vrijeme: 28.01.2018.
mjesto: Brazil; Brazilija

To je prvi međunarodni festival na kojem je Matanićev film sudjelovao i prva nagrada koju je osvojio.
 
Žiri je obrazložio kako je "Egzoricam" nagrađen za "sposobnost širenja žanra horora, psihološku napetost uz izvrsne glumačke izvedbe te dosljednu i naturalističku produkciju".
 
Film je utemeljen na navodno istinitoj priči o djevojci opsjednutoj sotonom, nad kojom se svećenik priprema napraviti obred egzorcizma. Slučaj zainteresira i psihijatricu koja je netrpeljiva prema crkvi te konzervativnu Obiteljsku TV.
 
Matanić je odlučio napraviti film dok je, radeći na istoimenoj predstavi u Istarskom narodnom kazalištu, saznao kako je u to vrijeme u obližnjem Vodnjanu bio proveden obred egzorcizma.
 
Nije bilo službene potvrde o tom događaju i sve je zataškano, što je filmsku ekipu potaknulo da počne istraživati i da o tome snimi film.
 
Po redateljevim riječima, obred egzorcizma oko kojeg je koncentrirao svoje novo ostvarenje, metafora je za kolektivno pročišćenje kao jedino moguće rješenje za opstanak suvremenog društva, odnosno "svojevrsni okidač promjena u kojem pojedinac mora preuzeti odgovornost i utrti put za ostvarivanjem progresivnije, otvorenije, tolerantnije, odgovornije i ravnopravnije zajednice".
 
U glavnim ulogama su Nika Ivančić, Helena Minić Matanić, Senka Bulić, Lana Gojak, Janko Popović Volarić i Marko Braić.
 
Direktori fotografije su David Oguić i Danko Vučinović, montažer je Tomislav Pavlic, skladatelji Alen i Nenad Sinkauz, kostimografkinja Desanka Janković, make-up je radila Sanja Rivić, a obradu tona Frano Homen.
 
Film je snimljen u nezavisnoj produkciji Kinogerile te koprodukciji Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula i Grada Vodnjana.
 
O Anjo Exterminador Festival Internacional de Cinema Fantástico de Brasilia se održao od 25. do 28. siječnja.
 
Festival, čiji se naziv referira na Bunuelovu nadrealističku filmsku satiru "Anđeo uništenja", ugostio je u svom ovogodišnjem, prvom izdanju, trideset dugometražnih i kratkometražnih filmova iz petnaestak zemalja koji se bave nadrealnim, nadnaravnim, futurističkim i distopijskim temama. (Hina)