Preskočite na glavni sadržaj

Eric Leiser u Hrvatskoj povodom Svjetskog dana animacije

Povodom Svjetskog dana animacije Zagreb i Varaždin ugostit će američkog umjetnika svjetskog glasa – Erica Leisera, koji će se u sklopu svoje europske turneje predstaviti i publici u Hrvatskoj, a za predstavljanje je izabrao upravo Zagreb (20. listopada, u 19 sati, kino 'Tuškanac') gdje ASIFA Hrvatska organizira centralnu proslavu obilježavanja ovog dana te Varaždin (22. listopada, u 19 sati, kino 'Galerija').
vrijeme: 20.10.2013.
mjesto: Zagreb i Varaždin
url: http://www.hfs.hr
 
Eric Leiser je diplomirao animaciju u Kaliforniji, trenutno živi u New Yorku odakle nam i stiže, a premijeru zadnjeg dugometražnog filma "Glitch in the Grid" imao je u Annecyju prošle godine, a isti je bio prikazan i u Hiroshimi. Oba festivala su među najvećim svjetskim festivalima animiranog filma u svijetu. Napravio je 35 kratkometražnih filmova i tri dugometražna. Eric je ne samo animator, već i svestrani umjetnik - ilustrator, slikar, pisac, kipar, lutkar, hologramer i multimedijalni umjetnik. U filmovima spaja animaciju s igranim sekvencama te u filmovima pokušava integrirati animaciju, lutke, holograme i instalacije, a sve kako bi istražio utjecaj animacije na percepciju u kombinaciji sa stvarnošću. Izlagao je u nizu svjetskih gradova od New Yorka, Londona, Los Angelesa do Kopenhagena, Valencije i Praga, a njegovi animirano-eksperimentalni filmovi bili su prikazivani na festivalima u Kanadi, SAD-u, Francuskoj, Japanu, Grčkoj, Turskoj, Italiji, Koreji, Kini…

Zanimljivo je da je nekada radio na Spužvi Bobu, dok je sada u potpunosti posvećen nezavisnoj animaciji u studiju nazvanom Albino Fawn kojeg je osnovao zajedno s bratom. I dok će zagrebačka i varaždinska publika vidjeti kratkometražne filmove ovog svestranog umjetnika, Zagrepčani će vidjeti i "Glitch in the Grid".

Ovo gostovanje ostvareno je u suradnji ASIFA Hrvatske, Hrvatskog filmskog saveza i Filmsko-kreativnog studija VANIMA.

Kino Tuškanac, Zagreb
Subota, 20. listopada u 19 sati
Eric Leiser – okrugli stol na temu nezavisnog filma u SAD-u
20. listopada u 20 sati
Eric Leiser - kratkometražni filmovi

Subota, 2. studenoga u 20 sati
Glitch in the Grid

Varaždin, kino Galerija
22. listopada u 19 sati
Eric Leiser - kratkometražni filmovi