Preskočite na glavni sadržaj

Dva nova naslova iz Edicija Božičević

Edicije Božičević objavile su dva nova naslova, roman 'Silazak u pakao' engleskog klasika Charlesa Williamsa, te 'Zovem se Asher Lev' njujorškog rabina Chaima Potoka.
vrijeme: 24.01.2022. -
mjesto: Zagreb
url: https://www.edicije-bozicevic.com/

Engleski pjesnik, romanopisac, dramatičar, teolog i literarni kritičar Charles Williams (1886.-1945.) danas je možda najpoznatiji kao "treći" član slavnih oksfordskih "Inklingsa", Tolkienov i Lewisov kolega i prijatelj. U kraćem je razdoblju Williams predavao i englesku književnost na Oxfordu. Iako je ostavio zapažen trag u brojnim žanrovima i na brojnim poljima, najviše će ostati upamćen kao autor sedam romana koje je T. S. Eliot, njihov poklonik, prozvao nadnaravnim trilerima.
 
Njihova je posebnost, u odnosu na Tolkienovu i Lewisovu prozu, u tome što se fantastika u tim romanima ostvaruje u realističnom i suvremenom svijetu. Uz "Nebeski boj" (1930.), među tim romanima svakako valja spomenuti i "The Place of the Lion" (Mjesto lava, 1931.) te "Silazak u pakao", koji spaja profinjen stil, uzbudljivu radnju, metafizičke uzlete i sklonost ka stvaranju jeze.
 
Objavljen 1937., ovo je jedan od najpoznatijih, ali svakako i stilski najzahtjevnijih Williamsovih romana, koji će pozornog čitatelja nagraditi nezaboravnim književnim užitkom, a možda i ponečim drugim, ističu iz Edicija Božičević.
 
Prijevod na hrvatski potpisuje Petra Mrduljaš.
 
Roman "Zovem se Asher Lev" Chaima Potoka, roman je o odrastanju, suvremenoj umjetnosti, sukobu sekularnog i religijskog, te povijesti iz pera njujorškog pisca, umjetnika i rabina koji je imao izravan uvid u sve te različite svjetove.
 
Chaim Potok (1929.-2002.) rođen je u Bronxu u obitelji poljskih imigranata. Odgojen je u ortodoksnom židovskom duhu i nakon završenog teološkog fakulteta, zaređen je za rabina konzervativne tradicije. Negdje u to vrijeme studira književnost i filozofiju te počinje pisati kratke priče. Od 1955. do 1957. kao kapelan vojske SAD-a služio je u Južnoj Koreji.
 
U književnom svijetu Potok se proslavio već 1967. svojim romanom "The Chosen", s kojim je osvojio važne književne nagrade i koji je 39 tjedana boravio na ljestvici uspješnica New York Timesa. Po romanu je snimljen i nagrađivan film. Zatim je uslijedio nastavak "The Promise", u kojem obrađuje temu hasidskog i ortodoksnog židovstva u susretu sa sekularnim svijetom. Uz druge romane napisao je i više publicističkih knjiga o židovstvu. Pisao je i drame te romane za djecu.
 
Njegov roman "Zovem se Asher Lev" bio je velika uspješnica New York Timesa još dugo nakon što se pojavio 1972. godine. Dobio je filmsku, a kasnije i kazališnu adaptaciju, te 1990. i nastavak pod naslovom "Dar Ashera Leva".
 
Hrvatski prijevod napravio je Matija Janeš.
 
Izvor: Hina