Preskočite na glavni sadržaj

Dubrovnik: uz Dan zaštite okoliša izložba projekta "EucaLand"

U dubrovačkom kazalištu "Marina Držića" otvorena je jučer izložba projekta "EucaLand" - Europska kultura oblikovana kroz poljoprivredne krajobraze, a kojom Dubrovačko-neretvanska županija obilježava Svjetski dan zaštite okoliša, 5. lipnja.
vrijeme: 01.06.2010.
mjesto: Kazalište Marina Držića, Dubrovnik
Projekt "EucaLand" financiran je iz programa kultura 2007. -2013. godine Europske unije, a zasniva se na istraživanju i predstavljanju kulturnog naslijeđa u poljoprivrednim krajobrazima Europe.

Projekt koordinira Fakultet za geografiju Sveučilišta u Cambridgeu te uključuje više od 40 organizacija iz 20 zemalja. Ciljevi projekta su utvrđivanje nastanka, korištenja i zaštite kulturnog nasljeđa poljoprivrednih krajobraza. Projekt posebno istražuje opis, povijest, klasifikaciju, politiku upravljanja i prostorno planiranje poljoprivrednih krajobraza.

Republika Hrvatska, koju u ovom projektu predstavlja Dubrovačko-neretvanska županije, jedna je od četiri koorganizatora ovog projekta.

Sudjelovanje u projektu "EucaLand" Dubrovačko-neretvanska županija ostvarila je uz stručnu podršku Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Dubrovačko-neretvanske županije i uz suradnju Ministarstva kulture, Uprave za međunarodnu kulturnu suradnju, Uprave za zaštitu kulturne baštine i Uprave za zaštitu prirode, te Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Katedre za urbanizam, prostorno planiranje i pejsažnu arhitekturu.

U prigodi jučerašnjeg otvaranja izložbe "EucaLand" predstavljen je i bilten Konavle 2004., kao rezultat rada Međunarodne radionice studenata arhitekture i konzervatora 2004. godine u Konavlima uz potporu hrvatskog povjerenstva za UNESCO.

(Hina)