Preskočite na glavni sadržaj

Društveni eksperiment protiv seksizma i nasilja na internetu 'Reci to naglas'

U subotu, 11. studenog, s početkom u 11 sati, tri grada Hrvatske - Rijeka, Poreč i Zagreb - postat će poprište društvenog eksperimenta u sklopu kampanje 'Reci to naglas', koju provodi Neformalna mreža za suzbijanje seksizma u medijima i oglašivačkoj industriji.
vrijeme: 11.11.2023. -
mjesto: Rijeka / Poreč / Zagreb
url: https://seksizam.hr/reci-to-naglas-podijeli-svoju-pricu/

Akcija se održava na lokacijama:
 
Zagreb - Trg kralja Tomislava (ispod spomenika) - u slučaju kiše, seli na Glavni kolodvor
Rijeka - Korzo (kod stare Pošte) - u slučaju kiše, seli ispred Robne kuće Korzo
Poreč - Trg slobode
 
Na ovim lokacijama postavit će se dvije stolice nasuprot jedna drugoj. Na jednoj stolici sjedit će glumica koja će preuzeti ulogu žene žrtve nasilja. S druge strane, prolaznike i prolaznice organizatori će pozvati da sjednu nasuprot žrtvi te joj u lice pročitaju medijske članke i komentare ispod tih članaka koji su upućeni ženama žrtvama nasilja. Namjera je probuditi nelagodu i senzibilizirati javnost i medije o štetnom utjecaju koje napisane riječi imaju na stvarne živote žena u Hrvatskoj.
 
Ovaj društveni eksperiment ima za cilj osvijestiti javnost o brutalnosti seksističkih i mizoginih komentara na internetu i štetnosti medijskog izvještavanja koje često krivi žrtve, banalizira i romantizira nasilje te opravdava nasilnike. Kroz direktan susret s riječima izraženim na društvenim mrežama, želi se potaknuti razmišljanje o posljedicama koje takvi komentari imaju na stvarne živote žena.
 
Društveni eksperiment dio je kampanje “Reci to naglas” koju je pokrenula stranica Seksizam naš svagdašnji s ciljem:
- osvještavanja apsurda mrzilačkih komentara upućenih žrtvama ispod seksističkih medijskih članaka
- senzibiliziranja javnosti i medija dijeljenjem priča žena žrtava nasilja
 
Više o kampanji pronađite na našem Facebooku, Instagramu ili web stranici.
 
Društveni eksperiment je dio projekta „Seksizam naš svagdašnji“, koji je podržan kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.