Preskočite na glavni sadržaj

'Đerdan' Jakova Gotovca otvara ZgKul

Zagrebačko kulturno ljeto (ZgKul) svečano će na Bundeku, 28. lipnja, otvoriti kazalište Komedija izvedbom glazbenog igrokaza 'Đerdan' Jakova Gotovca, nastalog prema istoimenoj noveli Dinka Šimunovića, najavljeno je danas na konferenciji za novinare na Bundeku, na kojoj je predstavljen program bogate kulturne ponude hrvatske metropole tijekom iduća dva mjeseca.
vrijeme: 28.06.2013.
mjesto: Zagreb
url: http://www.kulturauzagrebu.hr
Na 40-ak pozornica u Zagrebu u 70 dana održat će se više od 700 predstava, istaknuo je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je sa suradnicima i kulturnim djelatnicima, najavio niz koncerata, izložbi, kazališnih, filmskih i uličnih predstava, što se ove godine drugi put, u organizaciji Grada Zagreba, održavaju objedinjene nazivom ZgKul.

Nakon otvorenja, na obnovljenoj ljetnoj pozornici na Bundeku do 18. srpnja održat će se 16 koncerata različitih žanrova, od rocka do klasike i jazza, te predstave suvremenog plesa. Svakodnevno će se izmjenjivati predstave i koncertni program, kao dar posjetiteljima. Uz ostale, najavljeni su nastupi ansambla zagrebačkog HNK, Jazz orkestra, Tamburaškog orkestra HRT-a, Zagrebačke filharmonije, ansambla Lado, plesne predstave Zagrebačkog plesnog ansambla i Plesnog studija Liberdance.

Program 'Serbus Zagreb' na Bundeku će na poseban način obilježiti ulazak Hrvatske u Europsku uniju koncertima rock-grupa Sane, Aerodrom, Gatuzo, Adastra i Pozdrav Azri te Festivalom vatrometa, kojemu će Zagreb i ove godine biti domaćin od 28. lipnja do 1. srpnja.

Obnovljena pozornica na Bundeku, nakon što je prošle godine otvoreno ljetno kino Tuškanac, potvrđuje napore Grada da 'obnavlja memoriju stavljanjem u funkciju starih zapuštenih i zaboravljenih gradskih prostora', istaknuo je gradonačelnik.
 
Na pozornici kina Tuškanac i ove će se godine održati jedini žanrovski zagrebački filmski festival. Od 28. lipnja do 6. srpnja Fantastic Film Festival prikazat će više od 25 filmova različitih žanrova od SF-a i komedije do dječjih filmova, najavila je Dina Zastavniković, koordinatorica Festivala. Zagrepčani će na toj pozornici ovoga ljeta moći pogledati i pregled filmskih festivala iz regije - iz Pule, Motovuna i Sarajeva.

Tradicionalno će se održati i Ljetne noći Teatra Exit u Muzeju za umjetnost i obrt, Međunarodni festival novoga kazališta Eurokaz, drugu godinu zaredom Festival Miroslav Krleža, Večeri na Griču, Međunarodna smotra folklora, Opera po zvijezdama, koncerti na sceni Amadeo i niz drugih događanja.

'Ovaj program je dokaz je da je Zagreb, koji će i formalno 1. srpnja postati europska metropola, zavrijedio laskavu titulu europske prijestolnice kulture iako ju još formalno nije dobio. Mislim da smo zavrijedili tu titulu puno više od nekih drugih gradova', rekao je Bandić, te najavio nastavak rada kako bi Zagreb uskoro i formalno postao prijestolnicom kulture.
Program
(Hina)