Preskočite na glavni sadržaj

Djela Vlahe Bukovca u Narodnom muzeju u Beogradu

U beogradskom Narodnom muzeju, 23. travnja, bit će otvorena izložba slikara Vlahe Bukovca.
vrijeme: 23.04.2014.
mjesto: Beograd; Narodni muzej, Trg Republike 1a
url: http://www.narodnimuzej.rs
Na izložbi će prvi put biti predstavljena sva 23 djela Bukovca iz zbirke Narodnog muzeja u Beogradu, među kojima su i poznata djela 'Dedal i Ikar', 'Barunica Rukavina' i akt 'Probuđena'.

'To je cjelina koja predstavlja autora u svim fazama njegova stvaralaštva, od akademskog realizma, simbolizma do plenarizma i poentilizma, od 1872. kada je nastao portret kraljice Natalije do 1922. i portreta kralja Aleksandra', rekao je Petrović, navodeći da će izložba biti otvorena na obljetnici smrti velikana hrvatskog slikarstva.

Petrović je rekao da je većinu izloženih djela Narodni muzej otkupio uglavnom između dva svjetska rata, te da je posljednja u nizu slika otkupljena ‘50-tih ili ‘60-tih godina 20. stoljeća.

Kako je najavljeno, bit će izloženi i portreti kraljice Natalije, kralja Aleksandra Karađorđevića i kralja Aleksandra Obrenovića, dobiveni iz zaostavštine ovih dinastija, koje je Vlaho Bukovac izradio tijekom svoja četiri boravka u Beogradu. Od 1880. Bukovac je radio na dvoru dinastije Obrenovića u Beogradu i tada se potpisivao ćirilicom, navode njegovi biografi.

Posljednji put dio slika koje čine zbirku Vlahe Bukovca u Narodnom muzeju u Beogradu izlagan je prošle godine u Zagrebu, podsjeća agencija Beta.

Vlaho Bukovac rođen je 4. srpnja 1855. u Cavtatu, a živio je i radio u New Yorku, Peruu, Parizu, Zagrebu i Pragu, gdje je i umro 23. travnja 1922.
(Hina)