Preskočite na glavni sadržaj

Darko Jurković & Zvjezdan Ružić predstavljaju novi glazbeni duet

U nastavku 12. Međunarodnog glazbenog festivala „Crikvenica 2013“ slijedi premijerni koncert novo osnovanog hrvatskog jazz dua Darko Jurković (el.gitare)& Zvjezdan Ružić (el.klavir) koji će se održati 2. kolovoza u crkvi Sv.Jelene, Dramalj, u 21:00.
mjesto: Dramalj
Program koncerta je sastavljen od njihovih autorskih skladbi i jazz standarda.

Jurković i Ružić spadaju među najpoznatije hrvatske jazz glazbenike. Kao članovi supergrupe „Goran Končar& Darko Jurković Quartet“ za koncert „Classic& Jazz“ izveden 12. srpnja 2013. u Velikom klaustru samostana na Trsatu, nedavno su dobili Nagradu Novog lista za najbolji događaj Festivala „Riječke ljetne noći 2013“. http://www.hnk-zajc.hr/Default.aspx?art=10717&sec=2

Darko Jurković
Gitaru je počeo svirati kao samouk sa petnaest godina. Prva zanimanja za jazz nastaju u sedamnaestoj godini, da bi nakon nekoliko godina prešao na posebnu tehniku sviranja poznatiju pod nazivom «two hands tapping» po uzoru na američkog gitaristu Stanleyja Jordana. Godine 1990. upisuje se na jazz odsjek Glazbene Akademije u Grazu (Austria). Diplomirao je 1997. i stekao zvanje «Magister der Kunst» (Magistra umjetnosti).

Jurković je jedan od hrvatskih glazbenika koji broji najviše nastupa u inozemstvu , osim u Evropi, nastupio je u Čileu i Brazilu. Od 2002 g surađuje sa češkim glazbenicima Františekom Uhlirom i Jaromirom Helesicom s kojima najčešće nastupa u Njemačkoj, Češkoj, Austriji, Švicarskoj, Francuskoj, Luxembourgu, Italiji i Turskoj i kojima je snimio tri nosača zvuka. Trio je je zabilježio bitne nastupe a jedan od njih je i koncert za češkog presjednika Vaclava Klausa u Predsjedničkoj palači Hrčani, gdje je gost bio trubačka legenda Duško Gojković. Taj koncert zabilježen je na CD-u koji izlazi nekoliko mjeseci kasnije pod nazivom “Jazz Prague Castle 2006”, Multisonik, Prag 2006. 2008. g. Arta Records iz Praga je izdala je novi CD JUH Tria pod naslovom “Maby Later”. 2008. g. Poznati talijanski časopis “Musica jazz” uvrstio ga je na promotivni CD izdan povodom dvadestogodišnjice Festivala Jazz In'it iz Vignole (Modena).

Diskografija:
-My contribution, Darko Jurković, GIS Records, 1999.
-An Afternoon With Jobim, Kvartet Sensitive, Dallas Records, 1999.
-Discusao, Kvartet Sensitive, Dallas Records, 2004.
-Live at Zoo Est, Europlane Orchestra, Zoo Est, Venezia, 1998.
-Kurt Weil Project, Europlane Orchestra, Zoo Est, Venezia, 1999
-JUH Trio, Jurković-Uhlir-Helišić, Prag, 2002.
-Jazz at Prague Castle, JUH Trio & Duško Gojković, Multisonic, Prag 2006,
-Il Bello Del Jazz, Roberto Magris Europlane, featuring Herb Geller, Soul Note, 2006
-Maby Later, JUH Trio, Jurković-Uhlir-Helesic, Arta Records, Prag, 2008.
-Alla Maniera, Darko Jurković, Darko Jurković Trio, SIPA MUSIC, Zagreb 2010

Zvjezdan Ružić
Diplomirao je klavir na jazz akademiji u Austriji (Klagenfurt) u klasi prof. Roba Bargada (SAD). Dobitnik je strukovne nagrade Status za mladu nadu jazza 2010. godine, 2011. dobitnik nagrade Status u kategoriji "jazz klavir", te 2012. dobitnik Statusa u istoj kategoriji. Surađuje sa brojnim eminentnim glazbenicima sa hrvatske jazz i pop scene. Član je "Jazziane Croatice", "Finger snap tria", "Goran Končar& Darko Jurković Quartet", "The Pain Of The Jazz Hammer kvarteta", te ostalih projekata.