Preskočite na glavni sadržaj

Dario Cebić osvojio prvo mjesto na natjecanju u Italiji

Dario Cebić, hrvatski skladatelj, glazbeni pedagog i virtuoz, dobitnik je prve nagrade na 6. međunarodnom natjecanju iz kompozicije održanom u Italiji (6˚ Concorse Internationale di Musica). Na natjecanju je sudjelovao sa kompozicijom ‘Symphony No. 9 - za orkestar’. 
vrijeme: 13.05.2016. -
Dario Cebić rođen je u Zagrebu gdje je završio osnovnu i srednju glazbenu školu nakon čega upisuje studij glazbenih znanosti, kompozicije, kontrabasa, glazbene kulure, glazbene pedagogije, klavira   i   muzikologije.  Dario   Cebić   kompoziciju   je   usavršavao   kod   nekih   od   vodećih skladatelja 20/21. stoljeća – Karlheinza Stockhausena, Martijna Paddinga, Dietera Macka i prof. Michaela Obsta u čijoj je klasi završio postdiplomski studij kompozicije na ‘Universität für Musik und darstellende Kunst’ u Beču.  Doktorski studij   iz glazbenih znanosti  (Dr. phil) s kompozicijom  završio je u   Grazu na ‘Universität für Musik und darstellende Kunst Graz’ dok je glazbene znanosti usavršavao na ‘Hochschule für Musik Hanns Eisler’ u Berlinu a kompoziciju na ‘Hochschule für Musik und darstellende Kunst Frankfurt’.

Dario Cebić dobitnik je brojnih nagrada u Hrvatskoj i inozemstvu, do sada je skladao 11. simfonija, a krajem 2014. godine u Njemačkoj su izdane njegove dvije knjige ‘Die Entwicklung des Tamburizzaspiels in Kroatien und Österreich‘ te knjiga ‘Kompositionen des 21. Jahrhunderts‘ uz koju je izdan i istoimeni CD sa 9 skladbi.  Osim   navedenog   prof.   Cebić   dobitnik  je   nagrade   Zagrebačke   županije   2014.   godine, za doprinos ugledu i promociji Zagrebačke županije u zemlji i svijetu, prestižne međunarodne nagrade za umjetnika godine ’Artist of the Year 2014’, koja mu je dodijeljena od strane International Art Society & Academy, te nagrede Europske i Svjetske folklorne asocijacije 2015. godine. 16. svibnja u Bristolu/Engleska preizvedena je Cebićeva skladba ,,Homagge a Frantisek Postaˮ za kontrabas solo dok se 22. svibnja u Gracu može čuti Cebićeva skladba ’Dunkelheit - za orkestar‘, u izvedbi Grazer Universitätsorchester. Vrijedi napomenuti da je 11. travnja u Gracu u ‘Minoritensaal‘ ugledni ansambl ‘Zeitfluss‘ pod ravnanjem maestra Ede Mičića praizveo Cebićevu skladbu ‘Kammersymphony‘ sa kojom je 2015. osvojio 1. nagradu na ‘14° concorso Internazionale di Composizione‘ u Bariju.