Preskočite na glavni sadržaj

Dani Nikole Tesle 2023. i uz online predavanja

Dani Nikole Tesle 2023. i uz online predavanja
Tehnički muzej Nikola Tesla nastavlja s tradicijom obilježavanja života i rada Nikole Tesle, jednog od najvećih izumitelja u povijesti. ​Program Muzeja u okviru manifestacije Dani Nikole Tesle obuhvatit će prigodnu izložbu, radionicu i predavanja koja će biti prenošena i uživo putem facebook stranice TMNT-a, a od sredine veljače 2023. snimke predavanja bit će dostupne na YouTube kanalu TMNT-a.

Raspored predavanja

UTORAK, 31.1.2023.
u 18 sati, kabinet Nikole Tesle
Predavanje (uz pokuse) Nikola Tesla – izumitelj s pogledom u budućnost
Predavač: Renato Filipin, TMNT, Zagreb
Brojni izumi i patenti iz različitih područja prirodnih znanosti pokazuju široki spektar interesa Nikole Tesle. Neki od izuma nikada nisu patentirani, ali su bili nit vodilja za istraživače koji su nastavili njegov rad. Tesla je bio inspiracija brojim generacijama znanstvenika i izumitelja da proučavaju neke od problema kojima se i on bavio. Osobito su bili zanimljivi i inspirativni njegovi intervjui novinarima u kojima je često dao naslutiti kakva će biti budućnost.

u 19 sati, kabinet Nikole Tesle
Predavanje Jesmo li sami u svemiru ?
Predavač: Vibor Jelić, Institut Ruđer Bošković, Zagreb
U našoj galaksiji, koja ima više od 250 milijardi zvijezda, trebalo bi biti barem 100 milijardi planeta. Astrofizičari su ih do sada otkrili "samo" 4000. Čini li se onda potraga za životom izvan planeta Zemlje uzaludnom ili ipak ne? Zašto je toliko teško pronaći planete izvan Sunčeva sustava i kako nam u svemu tome pomaže moderna tehnologija? Koliko dugo je bilo potrebno da se razvije život na Zemlji i koji su uvjeti trebali biti zadovoljeni? Odgovore na ova te brojna druga pitanja saznajte na predavanju. Možda ipak nismo sami u svemiru…

SRIJEDA, 1.2.2023.
u 19 sati
Predavanje Radioastronomija, kabinet Nikole Tesle
Predavač: Zvonimir Drvar, kustos – voditelj planetarija, Tehnički muzej Nikola Tesla, Zagreb
Radioastronomija se kao znanstvena disciplina naglo počinje razvijati u drugoj polovici 20. stoljeća. Počiva na ideji kako neki svemirski izvori zračenja informacije odašilju u obliku radiovalova. Zato je zaslužna i Zemljina atmosfera koja je propusna za zračenje dugačkih valnih duljina. Tako na površini Zemlje postoje golemi „tanjuri“ koji detektiraju radiovalno zračenje velikih valnih duljina koji pristižu iz svih dijelova svemira. Istraživanjem radiovalova učinjena su neka od najvažnijih astronomskih otkrića koja su pridonijela boljem razumijevanju svemira u kojem živimo.

Detaljnije→
 
https://tmnt.hr/hr-hr/
https://www.facebook.com/profile.php?id=100064737703702
https://www.youtube.com/@tehnickimuzejnikolatesla7036/
http://www.unt-genius.hr/blog/index.php