Preskočite na glavni sadržaj

Dalibor Stošić / Skulpture

U četvrtak, 7. srpnja, s početkom u 20 sati, u Gliptoteci HAZU, otvara se izložba Dalibora Stošića 'Skulpture'. Izložba ostaje otvorena do 18. rujna.
vrijeme: 07.07.2016.
mjesto: Zagreb; Gliptoteka HAZU, Medvedgradska 2
url: http://gliptoteka.mdc.hr
Ovaj puta na izložbi će biti predstavljena i sučeljena djela iz starih i novih ciklusa, a njihov međuodnos treba otvoriti i omogućiti praćenje mijena u oblikovnom, tehničkom i sadržajnom pogledu koje su se unutar samog opusa dešavale od početaka i prvih izlaganja u ranim devedesetim godinama do danas. Analizirajući razvoj i akcentirajući izvore koji su obilježili njegovo stvaralaštvo u predgovoru izložbe povjesničarka umjetnosti Anita Zlomislić kaže:

U Stošićevoj ontogenezi ne smijemo predvidjeti genius loci Dalmacije" koji je u konkretnom slučaju "specifično obojen iskustvom moreplova, kao ni deset godina odrastanja u Parizu. Dok je Pariz oblikovao Stošićevu likovnu i socijalnu kulturu, Dalmacija je odredila njegov mentalitet i oblikovnu strukturu njegova djela duboko sraslog s okolinom.(..)

Premda Stošićeve skulpture i asemblaži pripadaju posve suprotnim umjetničkim paradigmama, i kao takvi posve su različiti modaliteti artikulacije egzistencijalnog, u Stošićevu opusu prepoznajemo nekoliko konstanti: poetsku imaginaciju koju scrpi iz sfere biljnog i životinjskog svijeta, upotrebu ready madea te povezivanje ili sučeljavanje dvaju elemenata, od kojih jedan pripada prirodi , a drugi civilizaciji.'