Preskočite na glavni sadržaj

Cirkusi, plesovi i Trnjanski kresovi obilježit će proljetno-ljetnu sezonu u Pogonu

Program ovogodišnje proljetno-ljetne sezone u Pogonu, domu nezavisne kulture koji godišnje pomogne u realizaciji i prezentaciji više od 100 kulturnih događanja, obilježit će višestruke cirkuske izvedbe i 11. Festival suvremenog cirkusa CirkoBalkana, nove predstave Damira Bartola Indoša, Tanje Vrvilo i Trobecovih krušnih peći, plesne i multimedijalne izvedbe, performansi te projekcije animiranih filmova.
vrijeme: 26.04.2023. -
mjesto: Zagreb
url: https://www.pogon.hr/

Svibanjski program započinje novim izvedbama cirkuske uspješnice U prazno izvedbenog kolektiva Tricycle Trauma koji su svojim djelovanjem doprinijeli brisanju granica između cirkuskih i kazališnih izvedbi. Predstava U prazno nihilistički je cirkus o uzaludnosti, strahu, očaju i nestajanju, a izvodit će se 4., 5. i 6. svibnja u 20 sati u velikoj dvorani Pogona. Istovremeno, u maloj dvorani Pogona u subotu 6. svibnja bit će otvorena izložba o narodnom heroju Ivici Sabljaku i njegovom djelovanju u kontekstu antifašističke borbe i otpora u logoru Stara Gradiška. Izložba je dio programa Trnjanskih kresova koji se istog dana odvijaju na nasipu ispred Pogona. Tko je propustio prošlogodišnju multimedijalnu izvedbenu instalaciju Vrt Josipe Bubaš, 10. i 11. svibnja imat će priliku svjedočiti ovoj distopijskoj viziji umjetnice koja umjesto bujnog zelenila i obilja kojeg insinuira naslov izvedbe, uprizoruje reciklažno dvorište, ujedno i prostor izvedbe. Na Vrtu s Bubaš surađuju umjetnici Tin Dožić na zvuku, Sivio Vujičić na kostimima, te dramaturginja Nikolina Rafaj. Svibanjski program 29. i 30.5. zatvara treći kozmofonični performans Sampladelija u noći živih mrtvaca. Damiru Bartolu Indošu i Tanji Vrvilo iz Kuće ekstremnog muzičkog na pozornici se pridružuju članovi kultnog glazbenog sastava Trobecove krušne peći i brojni suradnici koji u zavidnoj kakofoniji sempliraju dijelove pripovjetke Samotne noći Antuna Gustava Matoša.
 
Treskanje tla. Projekcije animiranih filmova s Kosova prvi je lipanjski program u Pogonu koji će se održati u petak 2.6. te predstavlja recentnu i najcjenjeniju kosovsku produkciju koja se mahom bavi tematskim trokutom rat-patrijarhat-mentalno zdravlje. Galerija Močvara 12.6. predstavlja performans berlinske umjetnice Sanne Helene Berger koja se u svom radu hvata u koštac s paradoksima i problematikom umjetničke scene čiji je integralni dio. Pored izvedbe u Pogonu, u Galeriji Miroslav Kraljević biti će izložena umjetničina skulpturalna instalacija. Sredinom lipnja, 14.6. – 17.6., održat će se 11. izdanje festivala CirkoBalkana u čijem su fokusu zračne akrobacije, a festival će tijekom osam dana radionica i četiri dana izvedbi, predstaviti raznolikost i potencijale zračnih tehnika. Program 11. CirkoBalkane će se odvijati na zelenim površinama i visinama oko Pogona Jedintvo i Kluba Močvara, a na samom nasipu niknut će veliki leteći trapez francuske cirkuske škole Turbul. Lipanjski program završava izvedbama interaktivne predstave Point Nemo rumunjske redateljice i dramaturginje Catince Drăgănescu (21.6.) i plesne predstave Kolaž autorica Dore Pocedić i Linde Tarnovski (30.6. & 1.7.). Predstava Point Nemo nastala je u okviru tandema #6 projekta Stronger Peripheries koji tematizira pravo na budućnost, a koproducenti predstave su rumunjski partneri Cultural Center Cluj i kazalište Reactor te Pogon.
 
Predstavljanje tromjesečnog, raznolikog Pogonovog programa završava još jednom cirkuskom produkcijom: Zodiac – Krug malih životinja posljednji je, treći nastavak trilogije Horror House Projecta koji se bavi zastrašujućim pojavama koje se nadvijaju nad cirkusom, a dramaturški i izvedbeno se oslanja na astrologiju, odnosno natalne karte izvođača, ali i samih gledatelja. Predstava se izvodi 15. & 16.7. a svaka je izvedba pomalo drugačija, ovisno o konstelaciji planeta na dane izvedbe.

Cjelokupni Pogonov program dostupan je na službenim stranicama na adresi www.pogon.hr.