Preskočite na glavni sadržaj

Časopis za književnu i kulturnu teoriju K. – poziv

Klub studenata komparativne književnosti i uredništvo Časopisa za književnu i kulturnu teoriju K. pozivaju studente humanističkih studija i ostale zainteresirane u Hrvatskoj i regiji da svojim radovima doprinesu sadržaju jedanaestog broja časopisa. Rok prijave je 30. listopad 2012.
prijava: 30.10.2012
Temat novoga broja K. nastavlja se na neke od problema otvorenih u tematu prethodnog, jubilarnog broja K. posvećenog poststrukturalističkim tendencijama u znanosti o književnosti, ovaj put s osvrtom na stanje u suvremenoj komparatistici kao disciplini iz proširene perspektive njena suvremena institucionalnog konteksta koji proizlaze iz globaliziranih uvjeta književne proizvodnje i recepcije.

Prijevodni će blok s interkulturalnog polazišta otvoriti pitanje koncepta svjetske književnosti, institucionalizacije književne teorije i interdisciplinarnosti, koje među ostalim aktualnim temama otvaraju pitanja o polazištima, žarištima, problemima i perspektivama suvremene komparativne književnosti na prostoru SAD-a, Europe, Indije i Kine.

Osim institucionalnog konteksta prijevodni će se blok baviti i teorijskim eksplikacijama i metodologijom svjetske književnosti u rasponu od pristupa poput close readinga do postkolonijalne teorije i književne kritike. S obzirom na aktualnu situaciju u znanosti o književnosti na našim prostorima i šire, uredništvo časopisa želi dati još jedan doprinos široj raspravi o njenim suvremenim perspektivama, a nadamo se da će joj studenti doprinijeti svojim seminarskim i drugim radovima, koji se poželjno, ali ne nužno mogu nadovezivati na teme koje otvaraju tekstovi iz prijevodnog bloka 11. broja časopisa K.

Posebnu će prednost imati radovi koji spomenute teme obrađuju u regionalnom i lokalnom kontekstu književnih polja država prostora bivše Jugoslavije i komparatistike u Hrvatskoj.

Svoje tekstove šaljite na adresu: k.casopis@gmail.com