Preskočite na glavni sadržaj

Branimirova godina - 2018. - u Arheološkom muzeju u Zagrebu

Arheološki muzej u Zagrebu najavljuje program „Hrvatska u vrijeme kneza Branimira“, odnosno „Branimirovu godinu - 2018“, povodom 1130. obljetnice oltarne grede iz Gornjeg Muća.
vrijeme: 13.01.2018.
mjesto: Zagreb, Arheološki muzej
url: http://amz.hr/
2018. obilježava se 1130 godina od godine 888. koja je uklesana uz ime kneza Branimira na ulomku oltarne pregrade pronađene u Gornjem Muću kraj Splita, a koja se čuva u Arheološkom muzeju u Zagrebu. Program traje od 13. siječnja do 30. prosinca 2018. godine.



U subotu, 13. siječnja, u 12h program započinje s predavanjem na temu „Državne veze između papinstva i Hrvata od 9. stoljeća do danas“, koje će održati prof. dr. sc. Ana Biočić s Katoličkog bogoslovnog fakulteta. Znamo kako je 13. siječnja važan datum za Republiku Hrvatsku, trenutak priznavanja državnosti RH od strane Svete Stolice kao prvo međunarodno priznanje. S druge strane, knez Branimir bio je prvi hrvatski vladar koji je primio 879. godine blagoslov pape Ivana VIII. i samim time također prvo međunarodno priznanje. Upravo zato, kako bi obilježili jedan takav važan događaj, krećemo sa spomenutom temom.

Također, u subotu, 20. siječnja, u 11h održat će se i radionica pod nazivom „Srednjovjekovni pojmovnik“. Radionica je predviđena za djecu od 9 godina na više. Na radionici sudionici će se upoznati s najpoznatijim predmetima ranog srednjeg vijeka hrvatske povijesti te srednjovjekovnim pojmovima koji se koriste u povijesnoj literaturi, pa tako i onoj školskoj, ali i svakodnevnom govoru. Zbog ograničenog broja sudionika, sudjelovanje na radionici potrebno je najaviti na mail zbabic@amz.hr.

http://amz.hr/naslovnica/branimirova-godina.aspx