Preskočite na glavni sadržaj

Božićni koncert Zbora i Orkestra splitske Opere s Goranom Listešom i četiri tenora

Zbor i Orkestar Hrvatskog narodnog kazališta Split izvest će božićni koncert na velikoj pozornici Kazališta u petak 23. prosinca pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića. Kao solisti nastupit će proslavljeni gitarist, Splićanin Goran Listeš te četiri popularna dalmatinska tenora: Vladimir Garić, Marko Pecotić, Đani Stipaničev i Marko Škugor. Izvedba započinje u 20 sati.
vrijeme: 23.12.2016.
mjesto: Split
url: http://www.hnk-split.hr

Na programu su djela Čajkovskoga i Rodriga te popularne božićne pjesme koje će publiku uvesti u najsvečanije doba godine.

Program koncerta otvara Suita iz baleta Labuđe jezero Petra Iljiča Čajkovskog. Spajajući u svom opusu elemente ruskog nacionalnog stila i zapadnjačkog, akademskog pristupa kompoziciji, te tijekom života, a i nakon smrti, različito kritički ocrtavan i prihvaćan, do danas je Čajkovski jedan od najizvođenijih skladatelja, univerzalno prepoznat kao jedan od najvećih predstavnika romantizma i veliki glazbeni inovator koji je unaprijedio sva područja glazbe kojima se bavio. Potom će Goran Listeš i orkestar izvesti glasoviti Concierto de Aranjuez za gitaru i orkestar Joaquina Rodriga. Premda sam klavirist, a ne gitarist, Joaquin Rodrigo bio je duboko uronjen u španjolsku glazbenu tradiciju, ostavivši za španjolski nacionalni instrument gitaru niz od četrdesetak djela. Najznačajniji u cjelokupnom Rodrigovom opusu je upravo Concierto de Aranjuez, koji od prvih izvedbi postaje zaštitnim znakom španjolske glazbe i jednim od vrhunaca gitarističke literature uopće. Slijede božićni napjevi autora u širokom stilskom i vremenskom rasponu – od baroka do današnjih dana, kao što su Georg Friedrich Händel, Cesar Franck, Fermin Maria Alvarez, José Feliciano, Karl Jenkins, Đelo Jusić, Christopher Tin, John Francis Wade, Adolph Adam, Irving Berlin i John Lennon.