Preskočite na glavni sadržaj

'Baš ti baš tu' premijerno u Studiju Exit

U novom kazališnom prostoru zagrebačkog Teatra Exit, Studiju Exit u Gundulićevoj ulici, u srijedu, 5. prosinca premijerno će biti izvedena predstava 'Baš ti baš tu', kazališna adaptacija zbirke pripovijetki provokativne američke spisateljice Mirande July u izvedbi glumice Vanje Matujec i režiji Brune Bebić.
vrijeme: 05.12.2018.
mjesto: Zagreb; Studio Exit, Gundulićeva 37/1
url: http://www.arl.hr/

Miranda July međunarodno je priznata multimedijalna umjetnica, performerica, književnica i filmska autorica. Filmsku publiku osvojila je redateljskim debijem "Ti i ja i svi koje poznajemo" za koji je nagrađena Zlatnom kamerom na međunarodnom filmskom festivalu u Cannesu 2005. godine te posebnom nagradom žirija na Sundanceu. Njezini multimedijalni radovi našli su svoje mjesto na Bienallu u Veneciji, kao i u newyorškom Muzeju moderne umjetnosti (MoMA).
 
Predstava "Baš ti baš tu" temelji se na njezinoj debitantskoj zbirci pripovijedaka "No one belongs here more than you" (2007.), kojom je osvojila prestižne međunarodne nagrade za kratku prozu, ali i zahtjevnu čitateljsku publiku u brojnim zemljama u kojima je prevedena.
 
Junakinja njezine drame prisjeća se naizgled bizarnih i nevažnih situacija nastalih u njezinom stalnom nastojanju da prevlada usamljenost i odvojenost od svijeta. Često se osjeća kao statist u vlastitom životu, pa iznalazi sve zakučaste načine kako da se uklopi odlazeći na tečaj romantike, držeći satove plivanja u svojoj kuhinji ili koketirajući sa ženskim prijateljstvom.
 
Pokušavajući uspostaviti odmak i razumjeti, počesto nespretno, naizgled ljupko, ali bez uvijanja i začudno direktno, njezina propitivanja su britka i duhovita.
 
"Fantazija je vitalna priroda svih lica i likova Mirande July. U pozadini njezinih pitanja stoji dilema: radi li se ovdje i sada o privremenom životu na putu prema stvarnome životu koji nas čeka negdje u budućnosti. Glavna junakinja njezina života uspješno pretapa humor i patos, progovara o svim velikim pitanjima duhovito, pronalazeći ipak radost i mjesto u svijetu koje je Baš za nju, baš tu", stoji u najavi.
 
Dramatizaciju potpisuje Vanja Matujec, a prijevod Mima Simić. Scenografiju i kostime osmišljava Zdravka Ivandija Kirigin, dizajn svjetla Saša Mondecar, a glazbu Max Juričić. (Hina)