Preskočite na glavni sadržaj

Art Bubble - Natječaj za najzanimljivije izložbene koncepcije u pop-up prostorima grada Zagreba (Rok: 21.8.2022.)

​Art bubble pop-up izložbene koncepcije predlažu kustosi, kustoski kolektivi, povjesničari umjetnosti, studenti povijesti umjetnosti i svi zainteresirani za kustoske prakse prijavom na javni natječaj. ​Organizator programa Art bubble je umjetnička organizacija YELO, a ovogodišnje, drugo izdanje projekta dio je platforme Artupunktura koju organizira TZ grada Zagreba.
vrijeme: 22.07.2022. - 21.08.2022.
url: https://yelo.hr/

Art bubble / Art & Money su pop-up galerijski prostori za suvremenu umjetnost čije su lokacije neprestano u pokretu, na frekventnim mjestima koja privlače publiku i kupce. 

Ovogodišnje drugo izdanje Art Bubble dio je platforme Artupunktura koju organizira Turistička zajednica grada Zagreba, čime će odabrani pop-up kustoski koncepti postati dio bogate kulturne pozornice prepoznatljivog događanja u rujnu u gradu Zagrebu. 

Art bubble pop-up izložbene koncepcije predlažu kustosi, kustoski kolektivi, povjesničari umjetnosti, studenti povijesti umjetnosti i svi zainteresirani za kustoske prakse prijavom na javni natječaj. Tri najzanimljivija prijedloga za pop-up izlaganja u 2022, odabrana od strane stručnog žirija sastavljenog od vizualnih umjetnika, dobivaju potporu za realizaciju predložene pop-up izložbe, te će biti postavljena od 15. do 18.rujna 2022. u gradu Zagrebu. Pop-up galerijske prostore, koji mogu varirati od javnih gradskih prostora, ateljea umjetnika, ugostiteljskih objekata ili dućana, odnosno svih nekonvencionalnih mjesta za izlaganje, a koja imaju veliki potencijal privući publiku i kupce, predlažu organizatori programa u suradnji s kustosima.
 
Svi zainteresirani mogu se prijaviti na natječaj putem linka.

Predloženo umjetničko stvaralaštvo može biti prikazano kroz vizualnu umjetnost (slikarstvo, fotografija, digitalna umjetnost, skulptura, arhitektura, grafika) i konceptualnu umjetnost (instalacije, video i umjetnost zvuka). Natječaj je otvoren do 21.kolovoza 2022., a rezultati će biti objavljeni najkasnije do 29.kolovoza 2022.
 
Za produkciju pobjedničkih pop-up galerijskih koncepta nositelj programa osigurava potporu koja uključuje honorare za kustose, umjetnike i suradnike, tehničku podršku, materijalne troškove i ostale troškove vezane za realizaciju i promociju izložbe.
 
Program Art bubble pokrenut je u jesen 2021. u sklopu najvećeg sajma umjetnina Art Zagreb s namjerom da podrži inovativne kustoske prakse i prikaže umjetnička djela u različitim medijima u neuobičajenim izložbenim prostorima grada Zagreba.
 
Programom Art Bubble za kustose daje se mogućnost suvremenim umjetnicima za češća izlaganja, raznolikost kustoskih programa i pristupačnost programa široj publici koja se upoznaje sa suvremenom umjetnošću kroz predstavljanje “next door“ galerija, čime  joj pop-up galerijski koncept postaje pristupačan, a time kupnja umjetničkih djela prihvatljivija.
 
Ono u što se ulaže ovim programom je da kustosi postanu ključni pokretači u procesu kulturne industrije, da provođenjem programa i organiziranjem pop-up izložbi stječu ili nadograđuju znanje i iskustvo, kao i da razviju potencijal uloge agenta za umjetnine.

Organizator programa Art bubble je umjetnička organizacija YELO-za interdisciplinarni umjetnički proces.