Preskočite na glavni sadržaj

Arhivska srijeda u DAOS-u: arhivski izvori u inozemnim arhivima - osmansko razdoblje

Državni arhiv u Osijeku tijekom 2024. godine nastavlja organizirati svoj program 'Arhivske srijede' kao niza predavanja s raspravama u mjesečnim razmacima. Ovogodišnji niz bavi se arhivskim izvorima, odnosno arhivskim fondovima i zbirkama u inozemnim arhivima koji sadrže izvore za povijest Slavonije, Baranje i Srijema.
vrijeme: 13.03.2024. -
mjesto: Osijek
url: https://www.dao.hr/

'Izvori iz osmanskog razdoblja za povijesti Slavonije, Baranje i Srijema'
 
u srijedu, 13. ožujka 2024. u 19 sati
u dvorani DAOS, K. Firingera 1 (južni ulaz)
 
​voditelj programa: dr. sc. Dražen Kušen
gost predavač: doc. dr  . sc. Anđelko Vlašić

Niz predavanja s raspravama: 
 
To je nastavak programa koji se u DAOS održava od 2017. godine u različitim tematskim nizovima. Time se želi osječkoj i široj javnosti, obrazovnim skupinama i zainteresiranim pojedincima ponuditi nove spoznaje i zanimljivosti iz historiografske i arhivske domaće i inozemne prakse. 
 
Gost predavač: doc. dr. sc. Anđelko Vlašić
 
Anđelko Vlašić (Slavonski Brod, 1982.) diplomirao je povijest na Fakultetu hrvatskih studija i turkologiju te francuski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Osvojio je nagrade za izvrsnost na preddiplomskom i diplomskom studiju turkologije. Doktorirao je 2010. godine na Poslijediplomskom doktorskom studiju povijesti na Fakultetu hrvatskih studija u Zagrebu. Stručno se usavršavao kao postdoktorski gostujući istraživač na Sveučilištu Koç u Istanbulu (2014. - 2015.). Radio je kao poslijedoktorand na Hrvatskom institutu za povijest - Podružnici za povijest Slavonije, Srijema i Baranje u Slavonskom Brodu (2016. - 2018.). Danas je profesor i voditelj Odsjeka za povijest na Filozofskom fakultetu Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku. Suautor je knjige Tragovi osmanske kulture u Hrvatskoj (2015.) i suautor uredničke knjige Carigradska pisma Antuna Vrančića. Hrvatski i engleski prijevod odabranih latinskih pisama te brojnih znanstvenih radova. Redovito sudjeluje na domaćim i međunarodnim znanstvenim skupovima. Surađivao je na dva znanstvena projekta Hrvatske zaklade za znanost. Održao je seriju znanstveno-popularnih predavanja o povijesti i kulturi Turske. Član je Hrvatskog nacionalnog odbora za povijesne znanosti, Društva za hrvatsku povjesnicu, Društva za hrvatsku ekonomsku povijest i ekohistoriju, Matice hrvatske i dr.