Preskočite na glavni sadržaj

Međunarodni tjedan arhiva od 5. do 11. lipnja

Međunarodni tjedan arhiva od 5. do 11. lipnja
Međunarodni tjedan arhiva održat će se od 5. do 11. lipnja pod temom 'Zvuci, slike i književna riječ u arhivima', najavljeno je u četvrtak na konferenciji za novinare u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu.
vrijeme: 05.06.2023. - 11.06.2023.
mjesto: Zagreb
url: https://had-info.hr/

Arhivisti će ove godine brojnim umjetnicima i ustanovama obilježiti važne nadnevke kako bi ih pokušali izvući s margina percepcije arhiva, jer u fokusu javnosti, kažu, prevladava svijest o upravnim fondovima u arhivima koji svjedoče o političkoj i društvenoj povijesti općega tipa.
 
Tjedan će otvoriti izložba "Bez riječi, samo glazba", koja donosi odabrane dokumente iz 20 arhivskih fondova i zbirki Hrvatskog državnog arhiva i Metropolitanske knjižnice Zagrebačke nadbiskupije koji ukazuju na glazbeni život Hrvatske u razdoblju od 11. do 20. stoljeća.
 
Organizatori također ističu projekcija filma "9 ½", koji u trajanju od jednoga sata sadrži amaterske snimke sa šest kontinenata snimljene na 9.5 mm filmu u razdoblju od 1922. do 2022., uz muzičku podlogu orkestra studenata bolonjskog konzervatorija.
 
Na programu su i večernji koncert "Hrvatskim notama kroz stoljeća" u interpretaciji istaknutih izvođača klasične, moderne i suvremene glazbe, te predavanje "Kolaž hrvatske filmske glazbe" koje prati isječci iz filmova s određenim ključnim glazbenim dionicama koje su obilježile hrvatski film, ali i hrvatsko glazbeno stvaralaštvo, te drugo.
 
Državni tajnik u Ministarstvu kulture i medija Ivica Poljičak naglasio je važnost arhivske djelatnosti i kazao da se unutar Nacionalnog plana oporavka i otpornosti radi na dostupnosti arhivskog gradiva i izradi arhivsko-informacijskog sustava kojim će se svi arhivi umrežiti, te na razvoju infrastrukture za arhivsku djelatnost unutar osam arhiva u Hrvatskoj, koji će dobiti arhivska spremišta.
 
Godine 2026. imat ćemo zaokruženu mrežu svih arhiva u Hrvatskoj sukladno svim modernim europskim standardima, kazao je.
 
Predsjednica Hrvatskog arhivskog vijeća Nataša Mučalo kazala je da će tjedan arhiva pokazati koje bogatstvo arhivska zajednica čuva i pozvati javnost da se uključi. Također, kazala je da arhivi često zajedno djeluju s drugim baštinskim ustanovama i tako pomažu u staranju cjelovitije sliku naše hrvatske povijesti. (Hina)

Programska knjižica>>>