Preskočite na glavni sadržaj

ARHIV FRANGIPANE. Digitalizirani djelić arhivske građe obitelji Frangipane

ARHIV FRANGIPANE. Digitalizirani djelić arhivske građe obitelji Frangipane
Družba ''Braća Hrvatskog Zmaja'' predstavila je prvi put digitalizirani dio neprocjenjive i dosad neviđene hrvatske povijesne arhivske građe o Frankopanima. Prvi dio digitalizirane arhive obitelji Frangipane dostupan je na poveznici: https://dbhz.hr/arhiv-frangipane.

Četiri tematska područja i 120 digitaliziranih stranica u prvom koraku

Prvi dio digitaliziranog arhiva čine pisma kneza Frana Krste Frankopana za čije postojanje  je do sada znao vrlo mali broj povjesničara, a koja su sada vidljiva gotovo u izvornom obliku. Uz njih su i prijepisi koje načinio conte Luigi Frangipane oko 1900., izrazito dragocjeni za bolje isčitavanje i tumačenje u budućim istraživanjima.

Drugi dio su dokumenti o knezu Bartolu VIII. Krčkom, sinu kneza Fridrika III. Krčkog iz kojih je vidljivo da je frankopanska vojska od 7 tisuća konjanika odnosno vitezova sa saveznicima došla u pomoć frankopanskoj obitelji Frangipane 1332. u obranu Udina.
U to vrijeme sklopljeni su bračni savezi između knezova Krčkih te Nelipića i Šubića, a sin kneginje Elizabete Krčke, dakle sestre kneza Bartola VIII. i kneza Pavla Šubića je Juraj prvi od imena Zrinskih. Knez Bartol VIII. Krčki djed je kneza Nikole IV. Frankopana Krčkog, hrvatskog bana u čije su vrijeme, dakle početkom 15. stoljeća, posjedi kneževske obitelji dosegnuli svoj vrhunac. I ovi dokumenti dolaze u prijepisu iz početka 20. stoljeća.

Treći dio su pisma obitelji Torre, u prijepisu s početka 20 stoljeća, rodbinski vezane uz knezove Krčke Frankopane, među kojima je i pismo kneza Vuka I. Frankopana. Obitelj della Torre (njemački Thurn) predci su kneževske obitelji Thurn und Taxis, koja je 1928. darovala dvorac Stari grad Ozalj i okolno zemljište Družbi ''Braća Hrvatskog Zmaja'' zbog poštivanja i doprinosa očuvanju sjećanja na hrvatske kneževske obitelji Frankopan i Zrinski.
Tu je i izvorni notarij Frankopanske himne maestra Ivana pl. Zajca napisane na tekst kneza Frana Krste Frankopana ''Na vojsku'' u kojoj je čuveni stih '' Navik on živi ki zgine pošteno'', ispisan i na gredi iznad vrata Zmajske dvorane u Kuli na Kamenitim vratima.
Maestro Ivan pl. Zajc je bio također član Družbe ''Braća Hrvatskog Zmaja'' sa zmajskim imenom Zmaj Podtrsatski.

Posljednji četvrti dio sadašnje digitalizirane arhive su fotografije nekoliko slika iz obiteljske Frangipanea. Tu su portreti kneza Frana Krste Frankopana, kneza Krste Frankopana Ozaljskog (sina kneza Bernardina i kneginje Lujze Marzaano od Aragona), grafika Jurja IV. Frankopana Tržačkog, koji je značajan dio života proveo u Furlaniji, a sahranjen je u crkvi sv. Katarine u Zagrebu, gdje mu je i danas nadgrobna ploča, slika hrvatskih knezova Petra Zrinskog i Frane Krste Frankopana uoči pogubljenja. Ove su slike zanimljive, jer su nastale krajem 19. i početkom 20. stoljeća te pokazuju koliko je poštovanje furlanska obitelj Frangipane imala prema hrvatskim Frankopanima.
Conte Gordio Frankopane bit će, inače, instaliran uz dr. Ivana Mirinika, krajem travnja ove godine u počasno članstvo Družbe kao Zmaj di Castelo u Zagrebu i tom prilikom obići će frankopanske kaštele Ozalj, Dubovac, Ogulin, Grobnik i Krk te prisustvovati koncertu u krčkoj katedrali.

Furlanska obitelj Frangipane, u čijem vlasništvu se nalazi ovaj neprocjenjivo vrijedan arhiv, aktivno je sudjelovala u spašavanju kneginje Julije de Naro, supruge kneza Frana Krste Frankopana, od progona Bečkoga dvora nakon uhićenja hrvatskih knezova Frana Krste Frankopana i Petra Zrinskog, a kasnije i kneginje Ane Katarine Frankopan Zrinski. Uz to, obitelj Frangipane stoljećima je čuvala obiteljsku arhivu hrvatskih Frankopana iz kaštela Bosiljevo.

Prvi dio digatlizirane arhive Frankopana može se vidjeti na mrežnoj stranici Družbe:
https://dbhz.hr/arhiv-frangipane/