Preskočite na glavni sadržaj

Antologijski film 'Moj ujak' za nastavak rada kina 'Tuškanac' nakon stanke

Nakon kratke stanke zbog sigurnosnih razloga i novih podrhtavanja tla, zagrebačko kino 'Tuškanac' nastavlja u srijedu, 20. siječnja, s radom i programom filmova Jacquesa Tatija, počevši od antologijske komedije 'Moj ujak'.
vrijeme: 20.01.2021.
mjesto: Zagreb
url: http://kinotuskanac.hr/

U okviru programa "Suptilna komika Jacquesa Tatija" do ponedjeljka, 25. siječnja, bit će prikazani filmovi još filmovi "Praznični dan" (1949), "Playtime" (1967), "Odmor gospodina Hulota" (1953), "Parada" (1974) i "Prometna gužva" (1971).
 
Film "Moj ujak" (1958), nagrađen je Oscarom u kategoriji najboljeg filma s neengleskog govornog područja, a u Cannesu ovjenčanom Posebnom nagradom žirija.
 
"Riječ je prvom Tatijevom filmu u boji i filmu koji se smatra najuspjelijim ostvarenjem autorova opusa, kao i jednim od najboljih i najutjecajnijih filmova francuske i svjetske kinematografije 1950-ih", podsjeća se u najavi "Tuškanca"..
 
Za četvrtak je najavljena komedija "Praznični dan", u Veneciji ovjenčana Međunarodnom nagradom za najbolji scenarij, dugometražna verzija Tatijeva kratkog filma "Škola za poštare" iz 1947. godine.
 
"Tati i u ovom filmu izuzetno raspoloženo i razigrano tumači glavnu ulogu demonstrirajući majstorstvo u tjelesnoj glumi i neverbalnom humoru, baveći se pritom svojom omiljenom temom, odnosom čovjeka i suvremene tehnologije", napominje se.
 
U petak se prikazuje "Vrijeme igre", jedan od najambicioznijih i najskupljih projekata francuske i europske kinematografije iz druge polovine 1960-ih, svojevrsni nastavak "Mog ujaka".
 
Tim filmom autor nastavlja elaborirati nesnalaženje protagonista u svijetu kojim dominiraju suvremena tehnologija i arhitektura, oslanjajući se ponajviše na tradiciju nijemog filma, osobito na likove i filmove Charlieja Chaplina i Bustera Keatona.
 
Vikend program u subotu donosi "Odmor gospodina Hulota", u kojemu Tati tumači svoj tipičan lik, visokog, šutljivog i nespretnog osobenjaka s lulom, satirično se baveći ljetovanjem kao histeričnim razdobljem praktički prisilnog opuštanja i zabave.
 
U nedjelju slijedi komedija "Parada", Tatijevo posljednje dovršeno, ujedno i najmanje poznato ostvarenje, pseudodokumentarno djelo o cirkusu, njegovim protagonistima i njihovim egzistencijama, kao i o cirkuskoj publici.
 
Film je snimio u dobi od 65 godina, u suradnji sa švedskom televizijom, oduživši joj se za financijsku pomoć u dovršetku filma "Prometna gužva", kojim će u ponedjeljak završiti Tatijeva mala retrospektiva, a koji je njegovo zaključno poglavlje o gospodinu Hulotu.
 
Glumac, scenarist i redatelj, pravim imenom Jacques Tatischeff (1907., Le Pecq - 1982, Pariz) potomak je ruske aristokracije što mu je omogućilo kvalitetno školovanje, no, u adolescentskim danima najviše interesa pokazivao je za sport i pantomimu.
 
Kolege su mu predlagali da svoje nastupe izvede i na pozornici, što Tati kasnije i radi nastupajući s uspjehom u kazalištima i glazbenim dvoranama Pariza tijekom tridesetih godina 20. stoljeća. Nastup i gegove prenosi u kratkometražne filmove.
 
Okušava se i kao koredatelj, no tek nakon Drugog svjetskog rata samostalno režira, piše i glumi u kratkometražnom "L'école des facteurs" (1947). Potaknut velikim uspjehom filma, Tati ga prerađuje u prvi dugometražni uradak "Praznični dan"", koji je također bio odlično prihvaćen. (Hina)