Preskočite na glavni sadržaj

58. Glazbene svečanosti hrvatske mladeži u Varaždinu

Na dvodnevnom državnom natjecanju, 58. Glazbenim svečanostima hrvatske mladeži u četvrtak i petak u Varaždinu nastupit će 35 zborova s ukupno 1371 članom.
vrijeme: 07.05.2015.
mjesto: Varaždin; HNK Varaždin

"Nastavljamo prekrasnu tradiciju, tradiciju kojom će Varaždin opet biti sjedište glazbe mladih iz gotovo svih hrvatskih županija.

Državna natjecanja se u pravilu sele iz jedne županije u drugu ili iz jednog grada u drugi, a u ovom slučaju Varaždin i Varaždinska županija već su 48. godinu zaredom domaćini", rekao je predsjednik Državnog povjerenstva 58. Glazbenih svečanosti hrvatske mladeži i zamjenik varaždinskog župana Alen Kišić na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj je najavljeno održavanje ove glazbene manifestacije.

U Varaždinu će nastupiti 14 zborova mlađeg uzrasta osnovnih škola, 10 zborova starijeg uzrasta osnovnih škola, četiri djevojačka zbora srednjih škola te sedam mješovitih zborova srednjih škola. Na natjecanju se izvode i zadane skladbe.

"Ponosni smo što i ove godine dobivamo nove skladbe. Skladatelj je Goran Sučić koji je napisao zadane skladbe i bit će promovirana zbirka tih skladbi 'Molitva Zemlji'", najavio je pročelnik natjecanja Stjepan Levanić.

Najbolje zborove birat će peteročlano prosudbeno povjerenstvo u kojem su Dada Ruža iz varaždinske Glazbene škole, Jasenka Ostojić iz zagrebačke Muzičke akademije, Dario Maleš iz Splita, Antoaneta Radočaj-Jerković iz Osijeka i Aleksandra Matić iz Rijeke.

Pokrovitelji 58. Glazbenih svečanosti hrvatske mladeži su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstvo kulture, Agencija za odgoj i obrazovanje, Varaždinska županija i Grad Varaždin, a domaćin Glazbena škola Varaždin. (Hina)