Preskočite na glavni sadržaj

57. Vinkovačke jeseni od 8. do 19. rujna

Ovogodišnje, 57. Vinkovačke jeseni održat će se od 8. do 19. rujna pod geslom 'Ravnico, sva u klasju žita zlatnoga!', odlučeno je u ponedjeljak na sjednici Organizacijskog odbora te manifestacije tradicijske kulture.
vrijeme: 08.09.2022. - 19.09.2022.
mjesto: Vinkovci
url: https://vinkovackejeseni.hr/

„Nadam se kako ćemo 57. Vinkovačke jeseni dočekati bez pandemije i kako ćemo ovu našu manifestaciju vratiti na one razine na koje smo navikli", kazao je predsjednik Organizacijskog odbora,  gradonačelnik Ivan Bosančić. Folklorne večeri, rekao je, započinju u petak 9. rujna, a one glavne priredbe na programu su za vikend od 16. do 18. rujna. "Zahvalio bih ovom prilikom svima koji rade na očuvanju naše tradicijske baštine, a samim time i Vinkovačkih jeseni. Tu prije svega mislim na naša županijska kulturno-umjetnička društva i sam ZAKUD koji uvelike pridonose da Jeseni opstaju i rastu", rekao je Bosančić.
 
Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić rekao je kako su Vinkovačke jeseni manifestacija koja je odavno izašla iz okvira grada i županije.
 
"Vinkovačke jeseni postale su svehrvatska manifestacija koje čuvaju i njeguju hrvatsku kuturnu i folklornu baštinu, a to će nastaviti činiti i u budućnosti", poručio je župan Dekanić.
 
Po riječima autora scenarija i redatelja svečanog otvorenja, Marka Sabljakovića, svečano otvorenje bit će tematski prožeto stihom "Ravnico, sva u klasju žita zlatnoga!" i likovima zastupljenima u književnoj ostavštini Josipa Kozarca. Na pozornici će se uprizoriti biografija dječaka rođenog koncem 19. stoljeća u zemljoradničkoj obitelji, njegovo odrastanje i roditeljski odgoj o značaju i važnosti obrađivanja zemlje, a potom životni put obilježen školovanjem u vinkovačkoj gimnaziji, stjecanje visoko obrazovanoga nauka, boravak u rodnome mjestu gdje ukazuje na potrebu, a potom i inicira društveni i kulturni procvat male slavonske sredine te nastavak rada i nauka o poljodjelstvu.
 
Navedene događaje scenski će prožeti mnoštvo folklornih i glazbenih elemenata, običaja i motiva iz tradicijskoga života te bogatstvo narodnog ruha, ali i suvremen pristup scenografskom vizualnom identitetu scenskoga prostora, pojasnio je Sabljaković.
 
Izvor: Hina