Preskočite na glavni sadržaj

55. obljetnica ansambla Linđo okrunjena monografijom i izložbom

Folklorni ansambl Linđo u normalnim bi okolnostima svoj 55. rođendan proslavio koncertom, no ove godine morali su se osloniti na svoje fotografije. Publika ih može vidjeti ne samo na slavljeničkoj izložbi nego i u opsežnoj monografiji koja je nastajala više od godinu dana.
vrijeme: 08.01.2021.
mjesto: Dubrovnik
url: https://www.facebook.com/FALindjo/

50 fotografija plesača Linđa iz KUD-ova koji održavaju tu tradiciju nastale su uz terenski rad na projektu 'Kolo, poskočica Linđo'. Tu vidimo plesače prije i poslije nastupa, prepoznajemo život Linđa danas…
 
- Od Konavala preko Dubrovačkog primorja, Pelješca, Mljeta, sve do Metkovića - posjetili smo kulturno umjetnička društva i folklorne skupine i bilježile njihove nastupe, kaže suatorica izložbe Marica Vlahinić.
 
Uz Maricu Vlahinić, autorstvo izložbe potpisuje i Tajana Kera koja dodaje da su pokušale zabilježiti situacije i odnose među plesačima.
 
- U folkloru smo obje od malih nogu i znamo kako folklor diše, ističe Tajana Kera.
 
Neke od fotografija nalaze se i u znanstvenoj monografiji koja je plod jednogodišnjeg projekta, a daje nam cjelovit pregled povijesti i života tog plesa danas.
 
- Predstavlja jedan horizontalni pregled povijesti istraživanja Linđa kako se u kojem kraju Linđo izvodi. Mi smo promatrali te suvrstice jer svaki kraj ima svoje mote, pokrete koji se zapravo nasljeđuju s generacije na generaciju, napominje autor monografije Ivica Kipre.
 
Kipre dodaje da su isto tako i vertikalno gledali kroz povijesne slojeve počevši od početka kad se Linđo prvi put javlja kao ples kojeg poznajemo danas pa sve do suvremenih današnjih interpretacija.
 
Na kraju monografije priloženi su svi notni zapisi kola Linđo sačuvani u Dubrovačko - neretvanskoj županiji. Tako su sačuvani za naraštaje koji dolaze i koji će njegovati tradiciju Linđa ubuduće.
 
Folklorni ansambl 'Linđo' u prosincu je u prvoj lađi dubrovačkih Lazareta otvorio izložbu fotografija pod imenom 'S duše na dušu' autorica Marice Vlahinić i Tajane Kere. Riječ je o fotografijama nastalima tijekom terenskih istraživanja u sklopu projekta 'Kolo linđo i njegove suvrstice kao odraz lokalnih identiteta na području Dubrovačko – neretvanske županije'.Izložba će biti otvorena do 6. veljače 2021. godine.

Izvor: HRT i FA Linđo