Preskočite na glavni sadržaj

50. izvedbom predstave 'U agoniji' Scena Ribnjak u nedjelju slavi drugi rođendan

Scena Ribnjak obilježit će u nedjelju, 1. listopada, svoju drugu godišnjicu postojanja svečanom 50. izvedbom višestruko nagrađivane predstave 'U agoniji' Darka Stazića, Nele Kocsis i Ozrena Grabarića po tekstu Miroslava Krleže, čijom je premijernom izvedbom u listopadu 2015. službeno otvorila svoja vrata kao prostor drugačijih projekata, umjetničkih istraživanja i nezavisne kulturne scene.
vrijeme: 01.10.2017.
mjesto: Zagreb; Scena Ribnjak, Park Ribnjak 1
url: http://www.scenaribnjak.hr/

U dramaturškoj obradi i režiji autorskog trojca, Krležin je najizvođeniji i kritički najbolje ocijenjen dramski tekst dobio konceptualni odmak koji je predstavljao odličan uvod u rad nove kazališne scene, okrenute umjetničkim projektima koji suvremena i klasična dramska djela predstavljaju publici na inovativan način, te autorskim i multiplatformskim umjetničkim projektima koji propituju aktualne teme kroz kazališni medij.
 
Slavna Krležina drama, dio trilogije o Glembajevima, postavljena je kao žestok sukob troje ljudi. U središtu svevremenske priče o ljubavnom trokutu i usponima i padovima u društvu nalaze se senzitivna i razočarana Laura Lenbachova (Nela Kocsis), koja hrabro podnosi imovinsku i društvenu degradaciju radeći u svojoj krojačnici i služeći mušterije, njezin intimni prijatelj, advokat dr. Ivan pl. Križovec (Ozren Grabarić), koji se uspio snaći u novonastalim društvenim situacijama, te Laurin muž, pijanac i kartaš, bivši konjanički potpukovnik i bivši zatvorenik barun Lenbach (Darko Stazić).
 
Od svoje premijerne izvedbe do danas, predstava nailazi na izvrsne kritike i oduševljenje publike, a autorski je tim osvojio mnogobrojne nagrade, među kojima Nagradu hrvatskog glumišta Neli Kocsis za najbolju žensku ulogu, nagradu "Fabijan Šovagović" Festivala glumca Neli Kocsis za najbolju glumicu festivala, te nagrade "Veljko Maričić" Ozrenu Grabariću i Neli Kocsic za ostvarene najbolje uloge na 23. Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci.
 
Osim redovnih izvedbi na matičnoj sceni na Ribnjaku, predstava je gostovala diljem Hrvatske i regije te sudjelovala na mnogobrojnim kazališnim festivalima, kao što su virovitički Festival VIRKAS, opatijski FEN, umaški Festival ZLATNI LAV, Festival Jurislav Korenić (Koprivnica, Sarajevo), a prikazana je i na zagrebačkom Gvozdu, na Festivalu glumca u Županji, u pulskom Istarskom narodnom kazalištu, Kazalištu Ulysses na Brijunima, bjelovarskom BOK festivalu, Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci i drugima.
 
Predstava je nastala u koprodukciji Scene Ribnjak - Centra mladih Ribnjak i PUK Putujućeg kazališta. (Hina)