Preskočite na glavni sadržaj

40. Zagrebački književni razgovori održavaju se od 2. do 5. listopada u DHK

Međunarodna manifestacija 40. Zagrebački književni razgovori (ZKR) pod nazivom 'Što je književnost danas? / What is Literature Today?' održat će se od 2. do 5. listopada u prostorijama Društva hrvatskih književnika u Zagrebu.
vrijeme: 02.10.2019.
mjesto: Zagreb; Društvo hrvatskih književnika, Trg bana Josipa Jelačića 7/I
url: http://dhk.hr/zagrebacki-knjizevni-razgovori/
Na ovogodišnjim jubilarnim ZKR sudjeluje 16 autora, među kojima i deset inozemnih: Maciej Czerwiński (Poljska), Magdalena Dyras (Poljska), Leszek Małczak (Poljska), Tihomir Glowatzky (Njemačka), Endre Szkárosi (Mađarska), Michael Dudley (Kanada), Francisco Javier Juez Gálvez (Španjolska), Peter Kovačič Peršin (Slovenija), Marina Milivojević Mađarev (Srbija) te Antun Lučić (Bosna i Hercegovina).


Hrvatsku književnu scenu predstavlja šest autora - Miro Gavran, Jasna Horvat, Mladen Machiedo, Ivica Matičević, Ivana Šojat i Davor Velnić.


ZKR počinju 2. listopada navečer kada će književnike pozdraviti predsjednik DHK Đuro Vidmarović. Izlaganja i razgovori održavat će se 3. i 4. listopada. Miro Gavran u srijedu će govoriti o temi "Književnost je još uvijek važna", Mladen Machiedo "Od književnosti mimo knjige", a Jasna Horvat održat će predavanje "Središnje mjesto književnog teksta u koncentričnim kružnicama kreativne industrije".


Posljednjega dana govorit će Ivica Matičević o tomu "Što je književnost danas: može li se preko institucija do Parnasa?", Ivana Šojat o "raskoraku između publike i kritike", a Davor Velnić o književnosti "danas za sutra".


Maciej Czerwiński raspravljat će o "Književnost danas. Elitno i masovno, nacionalno i nadnacionalno", Magdalena Dyras o "Književnosti u novim kulturnim i društvenim kontekstima –  promjene nakon 1989.", Leszek Małczak pokušat će odgovoriti na pitanje "Što je prijevodna književnost danas?", a Tihomir Glowatzky odgovara na izjavu je li točno kako "Pjesnici lažu".


Endre Szkárosi problematizirat će "Sinergije u književnim organizacijama", Michael Dudley prikazuje "Uzajamnu sintezu", Francisco Javier Juez Gálvez govorit će o "Književnosti i životu: Boris Maruna u Madridu, 1997.", Peter Kovačič Peršin odgovara na pitanje "Zašto književnost ako ne odgovara transcendenciji?", Marina Milivojević Mađarev govori o odlikama "Suvremene drame – od radnje k naraciji", a Antun Lučić o "Ispisivanju književnosti na procjepu".


Prošlogodišnji 39. ZKR održali su se tradicionalno početkom listopada, a tema o kojoj su promišljali i javno izlagali tada okupljeni književnici glasila je "Popularna i ozbiljna književnost – Ukrižavanje, recepcija, valorizacija".


Zagrebački književni razgovori uspjeli su sačuvati tradiciju svojih godišnjih održavanja, ali i visoku razinu razmjene stajališta domaćih i inozemnih književnika. ZKR promiču suvremenu hrvatsku književnost i istražuje njezinu budućnost u dinamičnom okruženju. (Hina)