Preskočite na glavni sadržaj

4. Foton / Ljetni dani fotografije u Makarskoj

Novo izdanje festivala fotografije Foton, ujedno i drugi ljetni Dani fotografije u Makarskoj, održavaju se od 19. do 24. srpnja, na više lokacija u gradu Makarskoj.
vrijeme: 19.07.2014.
mjesto: Makarska
url: http://www.foton-makarska.com
Makarsku će posjetiti niz gostiju čiji će radovi prikazati različite aspekte suvremene fotografije; od dokumentarne i ulične do intimne.

Ljetni Foton biti će otvoren izložbom ‘Amore del Tropico’ mlade fotografkinje i vizualne umjetnice Katje Kremenić u galeriji Gale Rica, u subotu, 19. srpnja u 21 sat. Premda na njezin rad utjecaj imaju različite kulture i mjesta, nastoji se bazirati na čistoj, intimističkoj no snažnoj slikovitosti radova i krhkoj estetici naglašenoj kroz upotrebu analogne fotografije i ambijentalnog prirodnog svijetla. Sa svojim je radovima sudjelovala na brojnim nacionalnim i međunarodnim modnim i art publikacijama, kolaborativnim projektima te izlagala u umjetničkim institucijama i galerijama u Sloveniji, Hrvatskoj, Turskoj, Portugalu, Velikoj Britaniji, Švedskoj i Švicarskoj.

Sljedeća izložba otvara se u nedjelju, 20. srpnja, u prostorima udruge Rockatansky. U 21 sat predstavit će se radovi beogradskog fotografskog kolektiva Belgrade Raw. Oni istražuju društvene i urbane aspekte života u gradu. Usput ispituju svoju percepciju i odnos prema svojoj okolini, bilježeći ulice, obične i neobične ljude, mjesta i događaje za koje vjeruju da predstavljaju izgled i osjećaj grada u kojem žive.
Jedan od članova kolektiva, Andrej Filev održat će četverodnevnu radionicu ‘matchbox pinhole’ fotografije pod nazivom ´Dalmacija u kutiji šibica’.

Radionica će se održati u prostorima udruge Lanterna, od 20. do 24. srpnja. Pinhole kamera (poznata kao i camera obscura) je jednostavna fotografska kamera koju svatko od nas može napraviti kod kuće. Ime nam nagovještava da se radi o kameri koja umjesto modernog objektiva ima rupicu probušenu iglom (pinhole). Zainteresirani za radionicu, mogu se prijaviti putem maila: fotonmakarska@gmail.com.

U sklopu Noći Kalalarge, u srijedu, 23. srpnja, bit će predstavljeni fotografski i video radovi mlade beogradske umjetnice Eme Eme Eme u izložbi pod nazivom ‘Daydreaming’. Njene fotografije su skupovi atmosfera, uhvaćenih boja dana i energije trenutaka, priroda, horizonti, zalasci i izlasci sunca, sve kao jedna vibracija koja ima iscjeljujuću moć. Ema Ema Ema utjecaje prima iz prirode, snova i podsvijesti. Radi u poljima crteža, slike, fotografije, animacije, objekata, instalacije i urbanih intervencija (murala). Do sada je realizirala nekoliko samostalnih i mnogobrojne grupne izložbe širom Europe, kao kustos i kao umjetnik.

Foton će biti zatvoren izložbom sudionika radionice ‘Dalmacija u kutiji šibica’, u četvrtak, 24. srpnja, s početkom u 21 sat, u prostorima udruge Rockatansky.

 
Foton je poticaj razvoju vizualne komunikacije kroz manifestaciju ‘Dani fotografije u Makarskoj’ koja će se održavati dva puta godišnje ( ljetni i zimski program). Foton je elementarna čestica svjetlosti i tako početak stvaranja fotografije; bez fotona nema svjetla, bez svjetla nema fotografije kao ni vizualnih podražaja koje poznajemo već od trenutka kad otvorimo oči. Simbolično, foton je ideja koja spaja ljude, energetska točka koja pokreće kreativne procese. Raznolikost izložbi, predavača i sudionika naglašava ideju kako je fotografija medij koji nudi puno mogućnosti, ali i spaja sve autore u istoj ideji stvaranja, promatranja i djelovanja kroz trenutak koji će zauvijek biti ovjekovječen u slici. Uspostavljanjem kontakta između autora različitih profila i generacija te publike zainteresirane za taj oblik umjetničkog izražavanja, stvara se prostor za interaktivno razmatranje uloge koju fotografija danas ima u umjetničkom i svakodnevnom životu. Tim se putem uključuje svijest o perspektivnom položaju fotografije 21. stoljeća, jer je fotografija danas dostupna svima te zanimljiva zbog svoje neposrednosti i realnosti. Upravo to je čini tako velikim potencijalom vizualne komunikacije u suvremenom društvu.
 
RASPORED PROGRAMA
Subota, 19. srpnja / otvorenje /
21 sat, Gale Rica
izložba ‘Amore del Tropico’
Katja Kremenić
 
Nedjelja, 20
21 sat, Udruga Rockatansky
izložba radova kolektiva Belgrade Raw
 
Ponedjeljak, 21. srpnja
popodnevni sati
radionica matchbox pihhole fotografije ‘Dalmacija u kutiji šibica’
- fotografiranje
(voditelj Andrej Filev – Belgrade Raw)
 
Utorak, 22. srpnja
popodnevni sati, Udruga Lanterna
radionica matchbox pinhole fotografije ‘Dalmacija u kutiji šibica’
- razvijanje i skeniranje
(voditelj Andrej Filev – Belgrade Raw)
 
Srijeda, 23. srpnja
popodnevni sati, Udruga Lanterna
radionica matchbox pinhole fotografije ‘Dalmacija u kutiji šibica’
- izrada printeva i diskusija
(voditelj Andrej Filev – Belgrade Raw)
 
21 sat, Noć Kalalarge
izložba ‘Daydreaming’
Ema Ema Ema
 
Četvrtak, 24. srpnja / zatvaranje /
21 sat, Udruga Rockatansky
izložba fotografija sudionika radionice ‘Dalmacija u kutiji šibica’