Preskočite na glavni sadržaj

26. Đakovački susreti hrvatskih književnih kritičara

Ogranak Matice hrvatske u Đakovu i Društvo hrvatskih književnika Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski 27. i 28. lipnja organiziraju 26. Đakovačke susrete hrvatskih književnih kritičara. U fokusu ovogodišnjih Susreta su književna kritika i književnost za djecu i mlade.
vrijeme: 27.06.2023. - 28.06.2023.
mjesto: Đakovo

U duhu propitivanja književne živosti, odnosno onih mjesta u koja Susreti nisu ozbiljnije zahvatili u svojih prvih četvrt stoljeća održavanja, došlo se do pitanja odnosa književne kritike spram književnosti za djecu i mladež. Iako je produkcija knjiga za djecu i mladež iznimno bogata, i sve bogatija, napose slikovnica - koje su mnoge javne osobe otkrile kao put do izazivanja medijske pozornosti - čini se kako književna kritika nije toliko zainteresirana za sustavno praćenje kao što je to riječ suvremenoj prozi pa i poeziji.

Đakovački susreti hrvatskih književnih kritičara pozvali su na svoje 26. izdanje niz relevantnih sugovornika, znanstvenika i znanstvenica, kritičara i „praktičara“, autora i autorica, da pokušaju na Okruglom stolu sagledati odnos hrvatske književne kritike prema važnim djelima za djecu i mladež, koja su ključna, jer su najčešće prvi susret djece s knjigom. Što to naša djeca čitaju ili što im se to nudi na čitanje? Okrugli stol vodi dr.sc. Diana Zalar, a sudjeluju dr.sc. Hrvojka Mihanović Salopek, dr.sc. Jasna Horvat, Ivan Lendić, Branka Primorac, Hrvoje Kovačević, Blaženka Brlošić i Katarina Čeliković.

Susreti započinju predstavljanjem novog broja časopisa osječkog Ogranka Matice hrvatske Književna revija, posvećenog kritičarskom radu nedavno preminulog Darija Grgića,  koji je priredio Igor Gajin, a uredila dr.sc. Tanja Ileš. Osim Okruglog stola, središnje događanje Susreta je dodjela Nagrade i Povelje uspješnosti Julija Benešića. Ove godine su u konkurenciji za Nagradu tri knjige pristigle na natječaj: Igor Gajin: Svlačenja značenja, OMH Osijek, rujan 2022., Anita Martinac. (s)Misao knjige, (za)bilješke i (p)ogledi, OMH Čitluk, 2022., Mirko Ćurić: Riba izvan vode, književne kritike i eseji, Vošicki, Koprivnica, ožujak 2023. Povjerenstvom za dodjelu Nagrade i Povelje predsjeda dr. sc. Goran Rem. Nakon predstavljanja knjiga u konkurenciji uslijedit će proglašenje dobitnika Nagrade i Povelje uspješnosti Julija Benešića.

Na sklopu drugoga dana Susreta, osim nastavka Okruglog stola, predstavit će se i 25. broj Zbornika Đakovačkih susreta hrvatskih književnih kritičara, koji je uredio Mirko Ćurić. Zbornik otvara kritičarski blok posvećen Ivani Brlić Mažuranić. Voditelj Sveučilišne knjižnice u Slavonskom Brodu Ivan Stipić izabrao je šest književnih kritika koje se bave – Ivanom Brlić Mažuranić. Antun Gustav Matoš, Antun Branko Šimić, Julije Kempf, Dragutin Domjanić i Ulderiko Donadini kritikama nastalim između 1912. i 1917. prepoznali su Ivanu Brlić Mažuranić kao spisateljicu budućih vremena. Jasna Horvat i Ivan Lendić prilažu tekst koji se na znanstveni način bavi određenim aspektima književne kritike. Tekst „Višestruki alter ego književnog teksta“ na poseban način pristupa odnosu kritičara i teksta. Zbornik donosi oblik kritičkog odnosa prema književnosti za djecu i mladež, kroz obrazloženja svih nagrađenih knjiga za nagradu Anto Gardaš, koja itekako uspješno oblikuju sliku suvremene prozne hrvatske književnosti za najmlađe, a vrjednovali su knjige članovi i članice Povjerenstva za dodjelu nagrade: Stjepan Tomaš, Branka Primorac, Tito Bilopavlović, dr. Dubravka Težak, dr. Diana Zalar te dr. Tomislav Zagoda. Kao poticaj za bavljenje književnom kritikom u zborniku je objavljeno po pet kritika dvije mlade kritičarice: Paule Rem (1995.) iz Osijeka i Marije Pavković Baković (1996.) iz Tomislavgrada. Zbornik tradicionalno donosi obrazloženje Nagrade Julija Benešića koje je napisao dr.sc. Goran Rem, dok je obrazloženje Povelje uspješnosti napisao dr.sc. Ivan Trojan. Završne stranice Zbornika, pripale su kronici 25. Đakovačkih susreta hrvatskih književnih kritičara.